( Aadaam | 2022. 01. 16., v – 13:34 )

Valóban nem túl elterjedt, mivel minden jöttment rendszert tervez meg programoz, az UML pedig bonyolult (még ha nem is lenne nehéz olvasni, írni annál inkább), egy passzoló módszertan kell hozzá (RUP, Crystal vagy ICONIX pl.), az agilisben a tervezési módszertan max odáig tart, hogy UX Design, de hogy az melyik módszertannal azt hagyjuk.

Mindez azonban a kisebbik baj.

Néha hasznos lenne egyes projekteken, ha lenne EA vagy RR licensz (Enterprise Architect, Rational Rose), mert b.szottnagy modellekkel dolgozunk, és konzisztensen kell tartani. A tapasztalat az, hogy még a legnagyobb beszállítók (T-Systems, 4iG, Delta, soroljam?) is b.sznak megvenni a licenszet, ügyféloldalon én meg hiába pampogok, hogy kéne, ezt hozza a fejlesztő majd a sokpénzből (nemhozza), ne a fizura és szendvicsekre szánt büdzséből menjen. 
 

De ilyenkor gyakorlatilag mindig kollaboráció is kell, és enterprise policy-k vannak, azaz nem az a truváj, hogy van egy standalone GTK app, ami képes megnyitni valami fájlt, mert a fele nem tudja, a másik nem akarja felrakni, hanem egy webes felület kéne, amire különböző jogosultságokkal kapnak az egyes userek (a projektet aláíró főnökök, a BA-kkal veszekedő kliensoldali domain szakértők, a fejlesztők, akiknek a bőrére megy, és persze a BA-k/UX-esek, akik a modelleket összerakják 0-ról).

A fiatalok nyilván ilyeneknek a “visio” és “photoshop” szintű változatain vannak, azaz figma/figjam, lucidchart/lucidspark, drawio, miro - ezek mind online, webes platformok.

tök szép hogy van egy open source desktop alkalmazás erre, csak nem igazán látszik, mire.