( Raynes | 2021. 12. 31., p – 23:29 )

Ja, az USB elég káosz, ilyen host-ra amolyan csati kell, másik végére másmilyen, meg 3.0 Gen 1 az 3.1 a Gen2 viszont megint csak 3.1, over HDMI, over DP, ezt nem támogatja, egyszer USB 4-nek, amott Thunderboltnak van hívva. Mindenféle mikro, mini, stb. fajta belőle. Type C is, nem biztos, hogy tölt, meg elvileg fejjel lefelé is működik, kivéve néhány eszköz, mert akkor lehet nincs hang, nincs ez, mégse mindegy, stb.. Nemrég láttam egy videón, hogy USB-DE9 serial adapternél sem mindegy, hogy sima serial vagy RS232, mert másféle feszültségszinttel dolgozik, de hogy mit támogat az adott adapter, az meg a termék leírásán nincs ott, mivel kici ki-na-i occóért ráírni nem tudja, még az se meri, hogy Made in China, inkább Made in ROPC, hátha arról nem tudják az emberek, hogy ugyanaz.

M.2 csati is egy óriási káosz, ilyen H/B/M kulcsok, vagy csak SATA vagy PCIe/NVMe, hosszasan nyomozni, hogy mit támogat a folglalat, és akkor ott van még a méretszívás, hosszban különböző, meg ha minden passzol, akkor is bele lehet futni, hogy két oldalas SSD (mindkét oldalán a nyáknak vannak chipek) nem fér el (vagy a csati magassága, vagy a spéci hűtés miatt, laptopban helyhiány okán), stb..

Ennek ellenére én azt mondom, hogy összességében előreléptünk mégis, kevesebb féle csati van, USB-n sok mindent meg lehet oldani. Nem hibátlan, mert van kavar, de mégis egyszerűsödött. Töltők sem szabványosodtak teljesen, de azért ott is javult a helyzet az USB-vel.

A képen látható csatlakozók nagyja tényleg kiszorult, de nem mindegyik. RJ45, USB, egyes ipari eszközökön PS/2 és serial (szervereken is), audio jack (line-in, mic, stb.), HDMI, DP. Audiócsatikból nem is tett be mindent, előfordul egy pár, a TOSLinktől az SPDIN-től a MIDI-ig. Igazából ISA, PCI foglalat se halt ki teljesen, ipari PC-ken előfordulhat. Ami viszont kihalt, az a DA15 csatlakozós game port, azt kiszorította az USB. eSATA, Firewire, VGA, DVI, stb.-vel még azért találkozni, régi gépeken, amik még nem muzeálisak és még itt-ott szolgálatban lehetnek, de új gépeken ezek már valóban nincsenek. Composite, component RGB azért előfordulhat régebbi (nem CRT) tévéken is, néhol még használnak ilyet. Az fénykép az floppy csatikat, MFM, IDE, mSATA/miniPCIe csatlakozókat nem is szerepelteti, SCSI-ből sem az összes fajtát. A másik agyrákság, ami kezd PC-s alaplapokon divat lenni, a nem szabványosított RGB csatlakozók, kell a francnak, de ezen is szenvednek össze emberek, hogy melyikbe mi jó, meg spéci windowsos szoftver kell hozzá, stb.. Az igaz, hogy átlag ember USB-n, HDMI/DP-n, M.2-őn, esetleg ritkábban (M.2, Bluetooth, Wi-Fi miatt) SATA-n, audiojacken, RJ45-ön kívül mással nem nagyon találkozik már, de aki még valami spécibb területen dolgozik, vagy retrózik, az még simán belefut a mai napig legacy csatkozókba, amikhez mai napig árulnak adaptereket, kábeleket, csatlakozókat, krimpeszközöket, stb., egész iparág van még erre alapozva.

Ott van még a PCMCIA, Express Card, stb. foglalat is, szintén a múlté az összes. A Mac mindig is egészen más világ volt, régen is az ADB, ADC-csatlkozásaikkal együtt, de a mai napig a dongle-jeikkel, azokat nem ismerem, bottal se merném piszkálni.