( Raynes | 2021. 12. 26., v – 19:05 )

Jó, de ez melyik NUC? Abból is van többféle generáció, generáción belül többféle modell, legyünk már konkrétak. Azt már el sem ismétlen, mert leírtam, hogy a TPM léte önmagában miért nem érdekes, és hogy mit kell nézni.

Az a baj, hogy elég lehetetlen peremfeltételek mentén keresi a topiknyitó a gépet. Hogy használható desktop is legyen, de passzív is legyen, de Win11 support is legyen. Ezek így eléggé egymásnak ellentmondó dolgok. Akármit javasol az ember, az egyik feltétel üti a másikat. Vagy nem használható hardverejű lesz a gép, vagy hangos lesz, vagy Win11 támogatás nem lesz rá. Még azt is mondanám, hogy vegyen Macbookot, az alap modell nem vészes, proci is egész jó, 32 giga RAM-mal is lehet kérni, hűtése is elég csendes, az idő nagy részében áll rajta a venti, de azon meg az Ubuntu/Win11 ugrik megint.

Nekem az jön le, hogy a topiknyitónak van egy nagyon muzeális, hangos retró hűtésű gépe, és most próbál átmenni a végcsendesség végletébe. Közben meg az a realitás, hogy manapság az átlag gép csendesebb sokkal, mint a 10 és 20 évvel ezelőtti átlag gép. Eltűntek ugyanis a HDD-k, ODD-k, sokat fejlődött a ventik csapágyazása, hűtődizájn, hőcsőgyártás, procik is sokkal energiatakarékosabbak (tervezés, plusz kisebb csíkszélesség, okosabb frekiszabályozás okán is), házak jobban szellőznek (nem fogják le többé az 5,25 és 3,5 colos meghajtók a légáramlást, mivel nem léteznek már a mai házakban, a kábelmenedzsment által megspórolt hely is nagyobb légtérfogatot enged át a házban), SSD-k némán üzemelnek, integrált GPU-n sincs külön hűtő, így alap járaton egy átlag gép sokkal, de sokkal csendesebb. Ez a hűtés annak mizéria, aki előtte csak ilyen régi Thermaltake, Zalman, meg gyári Intel hűtőket használt, na, azok tényleg hangosak voltak, ha még arra HDD is rárotyogott, krákogott, akinek az a base line, az meg is értem, hogy fél a zajosságtól. Modern procis, modern házad, modern gép, SSD-vel, közelebb van a némához alapjáraton, főleg, ha valami csendesebb hütő van rajta, pl. a Noctua hűtői, ventijei híresek a csendességről, drágák, de tényleg marha halk, olyan kicsi alap fordulaton, és olyan hatékonyan, csendes csapágyazással keringetik a levegőt, hogy meg se hallod, hogy megy, vagy csak ha közel hajolsz és nagyon fülelsz. Ha meg tényleg hajtod is a gépet, magas frekin, vagy több magon, igen, akkor lesz hangja, de akkor se vészesen zavaró, és akkor teljsítmény is lesz hozzá, amivel kompenzálod.