( bucko | 2021. 12. 07., k – 09:59 )

Itt ugye az a fasza, hogy nem a hanghordozó, hanem a tű kopásáról van szó.

Pedig az első mondat így szól:

A hanglemezek élettartamáról érdekes tapasztalatokat gyűjtöttek össze egyes hangszedőgyárakban.

Biztosan elolvastad. :-D

elkopik, tehát van veszteség

Nem tudom, hallottál-e a szuperfiniselésről. Az anyag ott is elkopik, de a felület finomabb lesz. Itt arra utalnak, hogy az extrém mennyiségű lejátszás ellenére nem hallható, nem mérhető, nem látható. De azért kurvára elkopott! :-D

És nyilván, minél keményebb anyagból van a tű

Nem mondod! Fogaskerékpárnál is van egy olyan trükk, hogy egyiket puhább, amásikat keményebb anyagból készítik. A profil általában nem tökéletes, de így "összekopnak". A lemezeknél - jó esetben - a tű polírozódását és a lemez anyagától függő egyenletlenség koptatását jelenti. Az utóbbi kb. 3 nagyságrenddel kisebb amplitúdójú, mint maga a műsor. Tehát ilyenkor akár a zaj is csökkenhet.

És nem figyeltél. A gyémánt tű élettartama 500..1000 óra - szárazon. Mert kopik. Folyamatosan.

Úgy néz ki, hogy nedves lejátszásnál meg sokkal magasabb üzemóra alatt sem kopik. A lemez viszont kurvára kopik, mert megmondtad.

Nincs olyan, hogy hirtelen kopik, ... kinek hányadik és milyen lejátszásnál lesz ez észrevehető.

Okostojás! Ez egy tréfa volt. ... Hiszen azt írták, hogy 2500 lejátszás után nem hallható, nem mérhető, nem látható a kopás. A hanglemez nem örök élet és ingyen sör, mert az a MKKP. De az nem igaz, hogy minden lejátszás után kopik. Elvégre a tű nagyon kemény, a lemez meg hozzá képest rugalmas.

A fentiek alapján úgy néz ki, hogy a kopásgörbe száraz lejátszásnál rövid és meredeken emelkedik. Elég a roncsoláshoz 60 lejátszás is. Nedves lejátszásnál pedig a szárazhoz képest roppant hosszú és szinte 0 a meredeksége. A lemez természetesen nem végtelen élettartamú, de nedves lejátszásnál gyakorlatilag az. És igazad van, kopik, csak nem fogod hallani.