( Raynes | 2021. 12. 06., h – 18:30 )

Ez nem mindig igaz. Gyári CD-k is elkezdhetnek rohadni 30-40 év után. Bár nagyban függ az adott CD lemez gyártási-nyomási minőségétől, meg hogy mennyire vigyáztak rá (maszat, ujjlenyomat, karc), milyen körülmények között volt tárolva (hőingás, páratartalom). De egy biztos, akármilyen jó minőségű lemez, akármilyen jól tárolva, a gyári (préselt) CD-k sem az örökkévalóságnak készültek, lesz egy pont, mikor az összes olvashatatlanná válik.

Nekem mondjuk 30-40 éves lemezem nincs, a legrégebbi, ami most van, az 1996-os CD (egy 1992-es album 96-os változatlan újranyomása), annak semmi baja. Pár éve volt egy 1994-es kiadványom, a már 2014-ben is csak hibával volt visszaolvasható, pedig nem volt rossz körülmények között tárolva, meg nem rohadt, de az egyik számban volt lejátszáskor egy nyekléses hangkimaradás. Illetve volt egy 1988-as nyomású Doors CD-m, de az 2014-ben még tökéletesen volt olvasható, az is igaz, hogy költözéskor elajándékoztam, így már nincs meg, lehet más lenne a helyzet, ha így 2021-22-ben tesztelhetném.

Így aki biztosra akar menni, az tárolja HDD-n, vagy archívumba lementve, legrabbelve. Akár egy múzeum is tarthatna ezekből lossless archívumot, mert ezek az eredeti nyomású, keverésű CD-k el fognak veszni egy ponton túl a következő generációk számára. Igen, fent vannak Spotify-on, Deezer-en, Tidal-on, Quboz-on, Apple Musicon, Google Music / YouTube-on, csak az a bökkenő, hogy mindegyik modern remaster, és nem eredeti kiadás, magyarán a seggünk kitörölhetjük vele, mindegy milyen high res, ha egyszer a szarabb keverés miatt fosul szól sajnos. Ugyanez áll bakelitre is, ott meg van egy csomó lemez, amit digitálisan se adtak ki, ezeket is archiválni kéne digitálisan lossless, mielőtt végképp megsemmisülnek.