( Caro | 2021. 12. 06., h – 11:27 )

Na én RAW-t nem vagyok hajlandó tárolni. És a kész jpg-ket is lecsökkentem mindkét dimenzióban felére: a Bayer filter miatt nem tartalmaz több információt. Egy jpg pixelben benne van mindhárom szín, míg a raw-ban nem tartozik minden pixelhez egy színszenzor is. Így már sokkal elviselhetőbb a fotó méret.

Ezen kívül nem vagyok profi fotós, és nem veszek elő 1-2 éves raw-kat. Soha. Akkor minek tároljam? Videónál is csak azért teszem el a vágatlant, mert egyelőre nincs időm megvágni őket, az több idő. A vágottat valószínű m-disc-re fogom kiírni, de ott még nem tartok.

Nyilván ha profi videós vagy fotós lennék, akkor ahhoz megfelelő megoldást keresnék, ami nem feltétlenül a blu-ray lenne (de nem zárom ki). A 333GB az is 14 blu-ray. Ez sok?

Archiválásnál pedig nem elsősorban az adathordozó ára számít. De abban igazad van, hogy nem vagyok hajlandó üreshordozó díjat fizetni azokra a lemezekre, amikre a saját felvételeimet írom.

HDD-vel nekem sincs nagyon rossz tapasztalatom, van még működő 20 MB-os MFM HDD-m is, 400 megás IDE-s... igazából a hosszú évek alatt nagyon kevés HDD hibám volt, de azért volt pár.

Inkább csak annyi, hogy a HDD egy elég összetett sok elektronikát tartalmazó eszköz. Egy modern HDD-ben a fej néhán nm-re fut a lemez felett. Erre valahogy én nem merek hosszú távon adatokat bízni. De ez csak az én beütésem, nincs mögötte komolyabb kutatás. De amúgy ami megvan blu-rayen, az persze megvan HDD-n is. Szerintem ez így már kellő biztonságot ad.