( Raynes | 2021. 12. 05., v – 20:36 )

Ezek tényleg ekkora nagyságrendes számok, de igen, nem csak te érzed durvának, hanem minden épp eszű laikus és szakember is. És itt nem az a baj, hogy az erőforrásokkal spúrkodunk, meg nem akarunk új gépet, új hardver venni. Hanem hogy ezek a irdatlan, sok millió kódsoros monstrumok nem fenntarthatók, emberi mértékkel nem karbantarthatók rendesen, szinte lehetetlen debugolni, foltozni, már ezt is AI-nak kell csinálni, de az meg nem tudja normálisan. És nem csak a végfelhasználó oldaláról kér nagyobb hardvert, de a fejlesztőnek is megnehezíti a dolgát, hogy még 64-128 magos magos fordítószervereken is órákon át fordulgathatnak ezek, minden egyes release-kor, akkor is, ha csak egy pár soros folt miatt adnak ki új verziót. Egyszerűen agyfasz, akkor terhet ró a fejlesztőkre is, hogy már csak billiárdos mega-giga multik bírják szusszal meg pénzzel, és ennek mentén kisajátítanak minden technológiát, mindenki tőlük függ.

A másik véglet az, amit a suckless csinál, egy komplett WM, 2000 SLOC, minden annyira minimalista, hogy már csak erős kompromisszumokkal használható, rugalmatlan, se rendes dokumentáció, se emberi konfigfájl, se scriptelhetőség, semmi rugalmasság.

Az ideális középút a kettő között van, pár tizen-száz ezer soros kódméret fölé egyik projektben sem kéne menni, de a kód tudásához is kell mérni. Kb. száz ezer sortól van az, hogy egyre nehezebb áttekinteni, egyre nehezebb új fejlesztőnek a projektbe bekapcsolódni, minden exponenciálisan nehezebb ettől a ponttól. Ezért kéne arra törekedni, hogy a kód tudásához mérten reális, kezelhető legyen a kódméret. A kód tudását úgy mérve, ahogy a videó is mutatja, 120 millió kódsor kb. egy egér, 3300 millió kódsor meg egy ember teljes génállománya. Nyilván ennek alapján nem áll meg, hogy egy DVD lejátszó, meg egy plain text editor millió kódsoros legyen.

Az egyik legfőbb kódcsökkentési pont az lenne, ha nem ész nélkül, lustaságból támaszkodnának a fejlesztők csomó extra réteg API-ra, libre. Persze, az API réteg absztrakció, adhat némi rugalmasságot, de csak egy pontig, amíg a sok extra API, lib, köztes réteg nem megy át millió kódsoros dependency hellekbe. Pl. egy egyszerű chatszoftvert, vagy plain text editort nem kéne Electron appként erőltetni minden áron, mert légyre ágyúval kategória, és senkinek nem jó, mindenki szív miatta.