( hg2ecz | 2021. 12. 05., v – 19:21 )

Szerkesztve: 2021. 12. 05., v – 19:38

Mit lehet egy LED fényforráson fejlesztőként elrontani, hogy ne legyen A osztályba sorolva? Például
   - használj gyengébb hatásfokú, ellenben olcsóbbért beszerezhető LED-et.
   - dupla áramot hajts át a LED-en, ekkor ki fog adni 1,6-szoros vagy kevesebb fényt (de mindenképpen több lumen írható rá ugyanarra a LED számra). Viszont legalább 2-szeresen melegszik. Hatásfoka láthatóan romlik.
   - a ledmeghajtó részt csináld 95%-os helyett 80% alatti hatásfokúra. Több ponton el lehet szúrni.
   - rakjál bele WiFi/Zigbee/stb. vevőt, hogy távirányítható legyen. Ez folyamatosan fogyaszt, akkor is ha nem világít. Bele kell számítani a készenléti fogyasztást is.

Készenléti fogyasztás is egyre jobban számít. Nézd meg ezt a kávéfőzőt. A bal alsó részén van egy mechanikus kapcsoló. A készenléti fogyasztását úgy tartották kordában, hogy 15 perc inaktivitás után lecsapják a mechanikus kapcsolót.

És akkor vessük össze az EU környezetvédelmi törekvéseit egy másik területtel: minden lakásba jön az optikai hálózat, végén 5..10 watt fogyasztású ONT, aztán 5..10 watt fogyasztású WiFi AP, stb. És minden háztartás szerves elemévé válik, éjjel-nappal 10..20 wattos készenlétben parazita fogyasztóként. Ezt 100 millió EU-s háztartással beszorozva néhány szenes erőművel több csak azért üzemel, mert ezeknek a folyamatosan működő háztartási cuccoknak a "készenléti" fogyasztását nem akarják a gyártók a töredékére csökkenteni.