( bucko | 2021. 12. 04., szo – 21:32 )

Gyakran írok egyszerű algoritmusokat. A kipróbálás C vagy awk, majd a kódot beemelem az assembler forrásba és átírom. A 8 bites procin néhány sorral több, mert a 16 bites adatokhoz néha 2-3 utasítás is kell.

Egyszer soap protoklollra kellett írnom. A legkisebb linuxos soap forrás fordításkor (lex+yacc) 400.000 sort számlált, de még a feladatot is meg kellett oldani. Az pedig http szerver, kommunikáció több irányban, diszk tranzakció, adatbázis+keresés, stb. A soap lib használata helyett megítam 3800 sor C-ben. Ebből 600 sor a flavicon.ico volt, hogy kézi teszteléskor megjelenítse még a cég logóját is. ;) Persze 2-3 adat írogatásakor (a kódban 3 sor) nem használtam a 400.000 soros libet, így nem is függtem tőle.

Az utóbbi példa arra, hogy mondjuk 450.000 soros programot meg lehet írni 3800 sorban is. Ugyanakkor a projekt másik részét 3 cég, kb. 20-25 ember készítette. Na itt dolgoztam olyan táltosokkal:

Én: Rossz a http rq.

Táltos: Pedig én szabvány java http() hívást alkalmaztam.

b.

Én meg elolvastam az rfc-t - onnan tudom, hogy rossz. Aztán elolvastam a java http() leírását is, és elmondtam hogyan kellett volna paraméterezni.

Szóval lehet hencegni a sorok számával, de a magas sorszám gyakran csak a nem megfelelő eszközválasztást vagy a dilettáns programozást jelenti.

Ha én sorszámmal hencegek, mindig hozzá szoktam tenni: De olyan eszközökkel dolgozok, hogy ez legalább 3x annyit jelent. :-D