( Toma_ | 2021. 11. 30., k – 18:28 )

Korábban már beszéltem róla, hogy én áttértem sok éve arra, hogy egy NTFS partícióról használok minden oprendszert, image fájlokból. A Windowst vhd-be raktam, a linuxokat meg ext4 img-be. Egyik sem látja egyiket sem, az egy NTFS közös partíció a host, azt persze láthatja bármelyik, ez az adatmegosztó is. (Bár Wint szinte soha nem bootolok.)

Windows 11 is van, azt UEFI nélkül telepítettem (NT6Installerrel), UEFI-t saját gépeimen soha nem használtam. Grub4DOS a bootmanager, de abból indulhat bármi, a wingrub is.

GPT lehet a partíció, itt írtam róla.

Az Intel VGA-k UEFI igényéről nem hallottam, szóval passz.

A Windows 7-10-ek indulnak a mai napig is gond nélkül, de disztró upgadenél a Grub4DOS miatt elképzelhető gond, ilyet én ezeken a vhd-s wineken sose frissítettem, de Grub4DOS-os sima Windows telepítésnél a frissítés utáni reboot után a BCD-t javítanom kellett már másik notebookon, de aztán elindult. (De ott más gond lehetett, de nem érdekelt. :) ) (Bár a vhd fájlokból a Wineket lehet klónozni vissza partícióra is, ha fontos ilyesmi, ahogy a linux img fájlt is (ezeket copyzni is lehet)

Az Ubuntun működik a wubi készítés, és Debiánba raktam át Ubuntu kernelt és caspert, így az is megy img fájlból, de Red Hat-el nem foglalkoztam így. Persze az mehet külön partícióról, de az Ubuntu is.

Szóval csak tipp, de a módszeremmel pont az megy, amit vázoltál.