( influencer | 2021. 11. 30., k – 17:01 )

"Amíg a gépben van, kap áramot, és adatkapcsolat is van, az operációs rendszer (bármelyik) látni fogja magát a diszket, és a rajta lévő összes partíciót, meg úgy általában minden hw eszközt :) - Ez a dolga."

Általában, de jelen esetben nem igaz. De egy jobb boot manager, ami MBR alapon működik, ott felépítem azt az MBRt amit látni engedek, például Win 10 boot + Win 10 adat + Win 10 recovery + Extended, amiben van egy logikai adat NTFS, és a többi partíciót üres helynek látja! Sem a Linux, sem a Windows nem látja, hogy mi van az üres helyen! Ha nem hiszed, hogy van ilyen, vagy nem ismered: Bootit NG például ilyen. Nagy elégedettséggel használom MBR-es gépen. Volt amikor volt több Windows és sok Linux egy lemezen, minden gond nélkül. Mai napig működik, de GPT+UEFI-vel nem működik ez a rendszer. Ha menne, nem írok ide.

Tehát ez a boot manager elrejti a többit, tökéletesen működik. Windows telepítéskor kiüti ezt a boot managert, aminek elég egy 8 Mbyteos partíció, és újra bootolva a szoftverével aktíválom újra az egészet, akár lementi a boot sector-t, ha akarom, de nincs rá szükség, mert az nélkül is mindent tud indítani. BCD Editor része is van, Tudom állítani, hogy a Windows 10 HD melyik és particio melyiken van, ha szükséges.

Ha az üres helyre létre hoznék valamit, akkor bukta mert felül íródik. Bevált, hogy Windows telepítéskor hagyok 1 GB helyet utána, oda a Windows létrehozza a RE partíciót, ami 600 Mega körüli szokott lenni, onnantól már nem nyúl hozzá, azt is az MBRhez adom és kész. Egy 2 TB méretű lemezen lehetne 60 darab operációs rendszerem, egyenként beállítva, melyik melyiket lássa. Szabály, hogy 4 primary lehet, nekem a 4. primary mindig extended, és azon belül a közös adatpartíciók. Az OSnek meg elég 3 primary, hogy működjön bőven. Linuxnak ez sem kell, de ezt is tudjátok.

 

"A fentiekből következően ez e felállás egyetlen fizikai gép esetén kizárólag virtualizációval érhető el."

Ez sem igaz, lásd fentebb, ha MBR van. UEFI esetén a kérdés.

 

"A legjobb amit tehetsz, hogy minden OS-t külön diszkre telepíted, és BIOS/UEFI-ből döntöd el éppen melyik bootoljon."

Van jobb, csak egyszerűbbet keresek. Akkor csinálok egy teljes lemez mentést, és átrakom a Windows 11eket MBR + Legacy bootra, ha nem találok jobbat. Csak lehet egy Windows 11 frissítés kinyírja ezt, nem tudom.

 

"Vagy - ahogy már javasolták - virtuáls gépbe mindegyikkel, és akkor meg tudod valósítani a szabályaidat rendesen."

Nem akarok virtualizációra erőforrást pazarolni.