( harlequin | 2021. 11. 30., k – 13:32 )

Szerkesztve: 2021. 11. 30., k – 13:34

Kezdjük a legjobbal, mert itt magammal sem értek egyet :)

"leveles es elektronikus szavazassal"

A demokráciának fontos része, hogy a választók döntenek. Azt kell elérni, hogy ez a döntés minél egyszerűbb legyen. Ez egyrészt összefügg azzal (ami annyira nem tartozik ide), hogy a döntést előkészítő információk könnyen elérhetőek, nyilvánosak legyenek, és azzal (ami viszont ide tartozik), hogy mindenki a lehető legegyszerűbb módon tudjon szavazni. (különösen, hogy szerintem az a jó irány, hogy a tényleg fontos szavazásokat kötelezővé tesszük (természetesen értelmes válaszokkal, tehát lehessen azt válaszani, hogy egyik se/nem tudom/hasonló dolgokat)), viszont a ezzel szögesen szembemegy magának a szavazásnak a fizikai megnehezítése.

Szóval ahhoz hogy a szavazások jól működjenek, nagyon könnyen elérhetőnek kell lenniük, hogy bárki bárhonnan relatíve gyorsan és egyszerűen el tudja mondani a véleményét, függetlenül attól, hogy hol van, és milyenek a lehetőségei, aminek a legjobb megoldása az elektronikus szavazás.

Ezzel szemben

ehhez két dologra van szükség, bizalomra (a lebonyolító szervezettel szemben) és mindenki számára elérhető technológiára, jelenleg egyik sincs olyan szinten, hogy be lehetne vezetni, ezért ezt ebből az irányból most gyorsítani inkább káros, mint nem.

Szóval úgy általában támogatom, jelenleg inkább nem.