( andrej_ | 2021. 11. 28., v – 21:09 )

Szerencsére nagyon közelről, sok helyen látok Synologykat. Amire kitalálták Synoék arra jó valóban.

Gigabites portok: Erre szerintem nem írtuk/ták, hogy probléma. Én írtam olyat, hogy adott helyen vehették volnaa DS220+-t, mert azon 2x1Gbit van, és valszin a nagy file-jaik miatt örültek volna a LACP-nak (ha nem adódik össze, akkor is két felhasználó függetlenül tud másolgatni).

ECC RAM: Ezzel az a baj, hogy úgy általában ez tényleg nem okoz gondot, de mivel ő csinálja bármelyik RAID szintet, ezért ha mégis van probléma esetleg, akkor érhetnek meglepetések. Volt olyanunk, hogy adott gépnél a nem-ECC RAM diszk hibában jelent meg, viszont a memtesten nem adott hibát a modul, és mikor már a gépházat is kicseréltük kínünkban, és mindíg rossz volt, akkor tudtunk egy tökmásféle alaplapot keríteni, amiben kijött a RAM hiba.

RAID 1: a topiknyitó 2-2 diszket írt, illetve nem egyértelműen. 2 diszkből tükörnél többet nehéz kihozni, illetve a a fentiekből a DS220+ az 2 diszkes eleve. Ezt épp a héten néztük egy helyre, de "drága" volt és a 218-asat vették meg, pedig nagy file-okkal dolgoznak, biztosan jól jött volna a 2x1Gbit és a több RAM, dehát ez van. A RAID ugyanakkor sebességi és folytonossági megoldás, nem mentés.

SSD Cache: A DS220+-ban nincs külön SSD foglalat ha jól emlékszem (két diszkesből a DS720+ olyan talán), a DS920+-ban emlékeim szerint van, és valóban egy jó update, hogy ha igénylik a felhasználás módja. Még az is lehet, hogy egy 5-6 diszkes RAID6-tal szaladó modell lenne a jó, olyan, amiben van NVMe SSD cache opció, és akkor lehet hasítani, ha másképp nem, akkor opció szinten későbbre.

Redundáns táp: Valóban nagyon ritka a táphiba manapság, Synoban is ritka, de esetleg mégis meghal, akkor nézel, mint rozi a moziban, pláne a belső táposoknál. Amiben külső táp van, ott a külső egység külön cserélhető persze, de hacsak nincs polcon, akkor nem két perc lesz. Hatvan ember dolgozna az eszközről, 60 ember munkája X időre megállhat, igen HAT, de sajnos csak a gyenge láncszemek kiiktatása, és az esélycsökkentés megy, varázsolni nem tudunk. Nekünk mindkét Synoban kiment valami, elvileg nem a táp, az egyik DS1515+ a másik 1815+ volt, 2 hónapos különbséggel köszöntek el. A garizásuk 1 hónap volt, pedig elég közvetlenül voltunk bekötve a nagykerbe (értsd a partner akitől jött, az rögtön leadta gariba, és amikor megjött, akkor aznap hozta ki kb.).

Max 30 user VPN-en: Jelen esetben 60 felhasználó lesz az egyik telephelyen. Ha bármiért elindul újra egy otthoni munkavégzésre áttérés, akkor majd lehet gondolkodni, hogy huhát hogyan kéne. Az 2020 elején kellett 100 embert hazaköltöztessünk, és VPN-t krealni hírtelen, szóval lett egy Win VPN VM és SSTP, és működik. A hálózaton kellett hegeszteni, hogy meglegyen a szeparáció és szűrés, de limit nem volt. (Ez esetben a Win licensz adott volt, de ha kellett volna, akkor gondolkodás nélkül megvették volna a licenszet, egyszerűen nem tétel 100 ember mellett egy 200k körüli sw licensz).

Teljesítmény: Valszin 2db 5900rpm-es diszk az nem lesz acélos, úgy általában. Ha naponta 1x mentenek rá 1db 250kbájtos valamit, per felhasználó persze, akkor több mint elég. Ahol 4 diszkes van, ott én a 7200-as NAS diszkek és RAID1+0 alá nem mennék. Pláne azért nem, mert jellemzően szeretik az ájti elől titkolni a nagyítvű terveket, hogy óhát majd csak "beállítja" a valaki a valamit. Néhány esetben nincs probléma, és néhány esetben jön a csodálkozás, hogy hát igen, ha gigás file-okat mentenek rá a gráfikusok, akkor eretvágnak magukon elég hamar, bár ez nem mindíg Syno függő, de egy bármilyen NAS-sal könnyű rácsúszni ilyenre.

Mentés: Hyper-V vagy VMWare alól roppant nyerő mentési megoldások vannak, hogy ha vissza kell állni, vagy visszakeresni valamit, akkor néhány klikkelés (pl. Veeam). A Synot jellemzően mentési célnak használjuk, így mégis van rá ilyen pöpec klikkelős visszaállítós, akkor nem szóltam.

A fentiek az első pofonkor szoktak hirtelen oltári probléma lenni, és hogy mit képzel az IT, mert itt napi milliós kiesés van. Namost akkor nem lett volna olcsóbb ab ovo olyat venni, ahol ezek a problémák legalább nagyjából kezelve vannak? Olyan eszközzel, olyan sw megoldással, olyan garanciával (támogatással), szóval észnél kell lenni.