( Raynes | 2021. 11. 28., v – 18:44 )

Az kicsit tényleg sok, de ez a szám mindenkinél növekvőben van. Mármint nem csak HUP-osoknál, hanem egyszeri usernél is, mióta minden eszköz okos, IoT-s, Wi-Fi-os: okostévé, okoségő, okosóra, okoskarperec, okos karácsonyfaégő, okos kávéfőző, smart home rendszer, házi mozi, soundbar, médialejátszó, műholdvevő, táblagépek, telefonok, laptopok, asztali gépek, játékkonzol, nyomtatók, házi szerver, NAS, extra AP-k, repeater/extender eszközök, switchek, routerek, stb., főleg, ahol egész család meg esetleg albérlő közösség lakik és többen vannak, be tudnak pörögni az IP címek.

Nálunk kb. 14 eszköz kaphat IP-t, ez 5 emberre, csak rám jut 5 IP. Nyugodtan ellenőrizd ott, ahol te élsz, mert lehet meg fog lepni. A sok ilyen okosszutyokról megfeledkezik az ember, mert működnek, természetessé válik, és már nem is gondolsz a létezésükre, és még ha nem is lógnak ezek nonstop neten, meg nem netezel róluk, csak mikor egy-egy új firmware-t húznak le, meg eléred őket valami telefonos appból, az mind IP cím használattal jár. Nyilván egyéni körülményektől is függ, meg hogy hogyan él valaki, mert egy egyedül élő kisnyugdíjas, akinek nincs sok ilyen okoseszköze, max. egy tévé vagy egy telefon, és kifújt, annak nyilván kevesebb IP-je lesz használatban, ha van egyáltalán nete, helyi hálója.

De még pár év, és az 50+ IP nem fog már extrémnek se számítani. Nem véletlen erőltetnék az IPv6-ot sem, mert egyelőre ez a sok eszköz javarészt IPv4 NAT-on lóg, de idővel így is kevés lesz hozzá a cím.