( uid_6201 | 2021. 11. 28., v – 17:13 )

Röviden a SLAAC nem. A prefixet hirdető szerver (router advertisement) nem tárol semmiféle állapotot, csak hirdeti a LAN-ra a LAN szegmensre vonatkozó adatokat és a végponti eszközökben (Linux esetén a kernelben) van a többi feladatrész implementálva.

SLAAC esetén a router által IPv6 subnet prefixet+néhány flaget (lásd lejjebb), továbbá az utóbbi években már névszerver elérhetőség információt biztosít. Ezért is állapotmentes (stateless) a neve.
Ha a routerben bekapcsolod a router advertisement-et, azt viszont beállíthatod hogy mit hirdessen:
   A flag aktív: ekkor a SLAAC küld prefixet. A kliens maga sakkozik le magának szabad IP címet. Végülis van hol bujócskázni a 64 bit széles LAN tartományban. :)
   O flag aktív: kiegészítő adatok DHCPv6 által keresendőek. Ekkor kell DHCPv6 szerver is a kiegészítő adatokhoz.
   M flag aktív: DHCPv6 konfigurál mindent (IPv6 címet is), ekkor szintén a DHCPv6 szerverre támaszkodik.
és az RFC8106-féle DNS információ kiegészítés LAN-ra küldése szintén be/kikapcsolható.

Viszont a kliens a routernek SLAAC esetén nem szól vissza, hogy "hé te, én vagyok a Jenő és kérek tőled IP-t", hanem csak a /64-es subnet prefixet kapja multicast csomagként és maga keres szabad IPv6 címeket (többet is lefoghat egyidőben). Mint említettem a https://egyik  és a https://masik megnyitására más-más IPv6 címet allokál magának, hogy a két szerver LOG-jából ne tudd biztosra összekapcsolni a két látogatót.