( uid_6201 | 2021. 11. 28., v – 11:35 )

Létezik DHCPv6, de az csak akkor kell ha te akarod központilag meghatározni az adott eszköz IP címét, továbbá ha prefixet akarsz delegálni az eszközöd (mint alrouter) mögöttes hálózata részére.
IPv6-nál inkább a hosszas IP cím írás helyett az eszköz névszerverbeli neve kerül előtérbe.

A végponti eszközök automatikus IP cím felvételére, DNS IP címeinek delegálására a SLAAC bőven elég, itthon sincs DHCPv6. Viszont a printer nevesítve van a helyi névszerverben. :)

Az megint egy érdekesség, hogy
   - automatikusan lesz egy link-local IP-d (nálad is van most), ez fe80:: kezdetű. Csak az adott LAN szegmensben él. Tipikus hálózatmenedzsmenti célokra, de végülis át is ssh-zhatsz ezen is LAN szegmensen belül.
            ssh user@fe80::712c:14ba:fe8a:d01c%wlp1s0 azaz a végére % jellel tedd oda az interfész nevét is link-local esetén
   - SLAAC-on keresztül felvehet a géped a lan tartományt menedzselő (router advisory ON) eszköz segítségével, amely általában a routered lesz
        * felvehet publikus IPv6 címet. A szolgáltató DHCPv6-on delegálja a LAN-od tartományát a routerednek, innentől a router hirdetheti a LAN-odra SLAAC-on a publikus IPv6 tartományt.
        * "192.168"-jelleggel fd00/8-ból hirdethet a routered helyi IP-t is mellette, amit szintén felvesz az eszközöd a publikus IPv6 mellé. Ez csak LAN-os tartomány, interneten nem route-olt.
   - temporary IPv6 címek jöhetnek létre az eszközödön. Ennek oka a privacy-téma. Összes https kapcsolathoz generáltat a böngésző egyedi IPv6 címet, hogy egy XY oldal és egy Z oldal meglátogatása ne lehessen egyértelműen a végponti eszközöd IPv6 címével összekapcsolni, azaz hogy ne legyen az mondható, hogy "tuti ugyanaz látogatta".

Tehát IPv6-ból az adott eszközöd egyidőben 2 .. sok IPv6 címmel rendelkezhet, ebből sok IP cím csak néhány percig él. Ez bonyolultan hangzik, de valójában automatikusan megy végbe.

Érdemes ismerkedni az IPv6-tal. Ha a szolgáltatód nem adja még az IPv6-ot, akkor pedig reklamálni kell, hogy a szoftvered el akarja érni a https://ipv6.google.com internetes címet és ez kell neked. :)