( jenkara | 2021. 11. 28., v – 09:11 )

Nem szeretnem kinyitni Pandora szelencejet, mert ugye mindenre lehet erveket es ellenerveket hozni... Csak csendben kerdeznem meg, hogy egy erosebb gepben nem gondolkoztal esetleg?

A NAS-ok eseteben ugye mindig meglesz a gyartotol valo fuggoseg. Eppen most olvastam egy masik szalban, hogy valaki kisse elegedetlen volt a a Synology 7-es szoftverevel...

Mint fentebb is elhangzott, nem annyira a penz es a szin alapjan valogatna a hozzaszlo, hanem inkabb a funkcionalitas. Szamomra egy szabadon alakithato rendszer funkciogazdagsaga eleg nagy erteket kepvisel.

Szoval... Javasolnek egy hasznalt Xeonos munkaallomast (akar dual) 32-64G RAM-al es 4x 2TB disk, plusz 2 kicsi SSD. Ezek arban ott vannak ahova te lottel. Proxmox raidz2. A diszk alrendszer redundanciaja es rugalmassaga messze veri a NAS raid1-et. OPNSense siman elfut virtualban. Van benne VPN meg amit meg akarsz. Mas virtual gepeken meg Sambazhatsz (LDAP AD...) Nextcloudozhatsz (Collabora), Seafile-ozhatsz, SyncThing, Guacamole... Soroljam meg?

Az egeszet ossze lehet pattintani egy nap alatt (Annyit a NAS feluleten is elkattogsz majd!) Tovabb tart a telephelyre kivinni a masodik gepet, mint feltelepiteni a cuccost.

Igen, igen... Fuuuu... Hasznalt... Nekem semmi bajom veluk! Hasitanak, semmi gond nincs veluk. Volt ahol nem akartak hasznaltat, lett egy erosebb, uj PC... Igen, igen... AZ nem szerver... Ja de kerem ezek a NAS-ok se Industry quality... ;-)

Viccet felreteve. Jobb szeretem, ha teljesen ura vagyok a rendszernek, de elfogadom a Mikrotikesek Synologisok QNaposok erveit is!! Mindet!! :-) Lasd az elso mondatom.