( VaZso | 2021. 11. 27., szo – 20:21 )

Egyelőre úgy tűnik, hogy egyik vakcina sem hosszú távú megoldás, mindegyiknél felmerült, hogy újabb oltás kell - a Sinopharm és a Sputnik V-nél is.
...de éppen ezért lenne jó egy részletes adathalmaz, hogy ilyen információk is kiderülhessenek.
A fenti statisztikában pl  Sinopharm vakcinával csak nagyon kevés embert oltottak az idős korosztályból,  hasonlóképpen Astrazeneca és Sputnik V-ből is. Ebben nincs semmi meglepő, csak torzítja a statisztikát, ahogy az is, hogy a betegebb emberek kapták főként és legkorábban a Phizer vakcináját.

Egyrészt nem mondtam, hogy Phizer-rel lettem oltva háromszor, másrészt nem vagyok benne biztos, hogy feltétlen erősödnie kell a mellékhatásoknak is.

Továbbá sokan megkapták a Phizert, és ehhez képest viszonylag későn lettek betegek (valóban gyengül), de Sinopharm esetén is lehetett ezt sejteni.

Ahhoz, hogy ne sejteni kelljen, részletes adatok kellenének (mit kapott, mikor kapta, ehhez képest mikor lett beteg, stb.).

Emellett nem mindegy, hogy azért van sok oltott a kórházakban (ha így van - szerintem erről sincs túl konkrét adatunk), mert nem mostanság oltották őket (vagy oltás alkalmával kapta a fertőzést is), vagy azért, mert enyire nem sokat érnek az oltások (vagy valamely oltások).
Erre kellenek adatok, mert különben lehet, emiatt nem vesznek fel az emberek újabb oltást, ami hiba - de éppen az is kiderülhetne, hogy az a hiba, ha felveszed.

A kulcsszó: tájékoztatás(!)