( _ventura_ | 2021. 11. 27., szo – 13:35 )

Nem 100% hanem mondjuk 99% -ra veszem felsorolom mivel támasztom ezt alá.

Mint mondtam ma a GPON a legolcsóbb, technológia ha közvetlen üvegszálat akarsz vinni. Ugyanis mint írtam 1 optikai szál 128 felé osztható, egyesek szerint 256 is akár, de most ez mind1, a lényeg hogy passzív osztásokkal. Ha ezt mássak akkarod akkor neked kellenek optikai portos switchek és pont-pont ba kell tolni az ügyfélhez. Ezeknek kell áram minden szar ami a switchel pluszban jár, könnyen belátható hogy nagyon nem éri meg.

A doboz az egy GPON doboz,  "XON1300.C-WDM with CATV receiver for use in G/GEPON network"  A WAN az gpon 2500mbit downstream és van hozzá 4db LAN. Hasonló mint egy ADSL router, ahova a telefonos rj11 et teszed, csak ott a WAN az rj11 és van 4db rj45 a LAN-nak.

Annyi itt a trükk, hogy itthon 1 szálon tolunk 3 frekit,  downstream 1490nm, upstream 1310nm és a 1550nm megy az RF-Overlay, mikor a TV-t rátesszük az optikára. Így a csatlakozók zöld/kék abban térnek el, hogy az egyik 45 fokban van csiszolva a vége, másik meg ugye egyenes. RF overlay csillapitása miatt van jelentősége a csatlakozónak.

A mac address is abból lehet érdekes, hogy valami alapján azonosítani kell az ügyfelet. PPPoE nál ugye ez user/pass tiszta sor. Ha nem PPP hanem mondjuk DHCP akkor is kell tudnod, hogy kinek mit adtál, vagy ha éppen nem akarsz adni. Itt kézenfekvő a MAC-address, ha te adod az eszközt, mint a fenti esetben akkor nem gond mert felírják, hogy ez lesz és kész. Ha lecseréled, akkor meg már diktálnod kell. Persze erre feltaláltak az Option82 -t ami által mac nélkül tudod azonosítani a végpontot, így már teljesen lényegtelen a mac address. 

Tudok olyan gpon-os szolgáltatót, aki ma is MAC-hez köti a címet, mert mondjuk a régi docsis rendszeren ezt már megszokták. Sok helyen simán Option82 van, és kész. Nem kell mac klónozás bediktálás stb.

 

Szóval ennyi infóból 1% esélyt adok az ethernetre :D