( grobs | 2021. 11. 25., cs – 09:32 )

"egy kémkedéssel foglalkozó cégbe eleve csak egy kis kör fektet"

 

Az NSO egy piaci cég. A balhé elég komoly fejfájás a cégnek. A folyamatos vezetőváltások nem azért vannak mert bűnszervezetként akarnak működni. Sokan úgy írnak erről mintha itt egy szürke/fekete cégről lenne szó. Ez egy nyílt cég volt, nemzetközi engedéllyel megfegyelő eszközök forgalmazására. Ahogy magyarországon is vannak cégek akik pl. tankokat árulnak. Engedéllyel teszik, és ha pl. Iránnak adnának el fegyvert, akkor abból elég komoly balhé lenne, és megszűnne az engedélyük. Ezzel megszűnne az a lehetőségük is, hogy NATO tagországoktól vásároljanak olyan eszközöket amiket aztán továbbadhatnak.

Az NSO-nak eddig lehetősége volt pl. szövetséges titkosszolgálatokkal üzletelni. Vehettek tőlük eszközöket, és adhattak el nekik ilyet. Ha a balhé tovább eszkalálódik, és nem tudnak legálisan üzletelni, akkor nyakukba veszik a pénzmosás gondját is, ami bizonyos összeg felett már nagyon-nagy probléma. Eddig egyfajta agregátorként működhettek, ha ez megszűnik, akkor fölöslegessé is válnak. Abból, hogy megvesznek pár bug-ot nem lesz megfigyelő eszköz, és eladni sem olyan egyszerű. A "script kiddie" piac elég telített. Nem oda akarnak lőni.

 

Befektetni befektető cégek szoktak. Ezeknek nincs arca (és lelkiismerete sem), viszont van egy sor törvény aminek meg kell felelniük. Amikor Szergej odamegy egy bőrönd pénzzel az nem befektetés, és ezen a szinten ez nem is működik. Az NSO-nak több száz kiváló szakembert kell irányítani. Ez bűnszervezetként nem fog működni, Izraelnek meg van saját hadteste a célra a hadseregen és a titkosszolgálaton belül.