( Som-Som | 2021. 11. 21., v – 23:46 )

Érdekes téma, érdemes kicsit boncolgatni:

Office csomag tudása: Felesleges lenne megkérdőjelezni, az MS Office messze a legtöbbet nyújtó megoldás. És kompatibilitásban is nyilvánvalóan előnyben van az MS. (Az LO Impress kompatibilitása finoman szólva is katasztrófa, a többi az esetek nagy részében elmegy.)

Mi kell egy kormányzati szervnek: Ezt ők tudják. A LO képességei is megfelelhetnek nekik, vagy legalábbis a dolgozók 90+%-ának.

Megosztás és biztonság: LO-hoz is van felhő megoldás, pl. ownCloud és Nextcloud. De nem látom, hogy valaki az InTune-hoz hasonló Conditional Access megoldást nyújtana, pl. Ubuntu Landscape alapokon.

Bizalom: A világban elég nagy bizalmatlansági válság van, részben a felhő megoldások miatt is. Így egyáltalán nem biztos, hogy Kínában, Oroszországban vagy akár Európában is annyira szeretik az amerikai megoldásokat. Még akkor sem, ha az MS tényleg mindent megpróbál megtenni, hogy az adatok ne kerüljenek a határokon kívülre. Erre a GDPR is rátesz egy lapáttal.

Pénz: A pénz hatalom, amit dezinformációra, kutatás+fejlesztésre és szatellit háborús célokra is lehet használni. Hová menjen, az MS-hez, WPS-hez, MyOffice-hoz, saját IT-hoz?

Linux: Az MS szerint a Linux desktop megállíthatatlan, legalábbis a saját R&D-jükben, így javítják az MS Office támogatását.