( Raynes | 2021. 11. 21., v – 18:53 )

Szerintem semmi baj nincs vele. Jó, bloat, de az minden ilyen komplex, nagy, GUI-s irodai csomagra igaz. Az LO titka annyi, hogy a saját formátumaival kell használni, és nem a MS-os formátumokat kell ráerőltetni.

Ez a német átállás meg jó hír, csak nehogy olyan kudarc legyen, mint anno München esete, ahol végül is nem a Linux meg az LO vallott kudarcot, hanem a kivitelezés volt inkompetens, beragadtak valami ősrégi, nem frissített, egyéni gányolású, Ubuntu 10 alapú megoldásba. Az a baj, hogy az opensource-hoz, és Linuxhoz kell egyfajta szemléletbeli rugalmasság, érettség, megfelelő hozzáállás, és ez az, ami a legtöbb magánembernél is hibádzik, amikor Linuxra kell átállni. Mindenki azt hiszi, hogy ugyanolyan, mint a Windows, ugyanúgy működik, csak a logója más, meg ingyenes, közben meg egy egészen más rendszer, más ökoszisztéma, más platform, másféle szoftverekkel, más logikával, filozófiával mögötte. Nem rosszabb, mint a Windows, csak más, szokni kell, az ember szemléletének kell változnia, meg a workflow-nak átalakulnia. Nem megy 1:1-ben windowsos mentalitással. De ez az összes többi opensource megoldásra is vonatkozik, az LO-hoz is kell átalakulnia a user szemléletében, workflow-jának, meg ez más területeken is elmondható (DAW, CAD progik, videóvágó szoftverek, stb.).

Linuxra átállni fokozatosan érdemes. Tehát nem egyik napról a másikra, hanem szépen évek alatt előkészítve, előbb eltörölve a proprietary formátumok iránti kötelezőséget, pl. német állami szinten előírni, hogy a hivatalok kötelesek legyenek elfogadni nyílt formátumokat, pl. odt, stb., meg hogy a fontos dokumentumokat ilyen formátumban is tegyék közzé, meg a belső fejlesztésű szoftvereket is webes meg egyéb nyílt forráskódú alapra áttenni, hogy ki legyenek szorítva a natív Windows only megoldások, megszűnjön a vendor lock-in. De ez évek kérdése, mire megtörténik, nem megy 5 perc alatt, hogy valaki politikus elfingja magát, hogy mostantól hivatali Mancikáék Linux + LO alapon nyomják. A másik, amit nem szeretnék, hogy a németek megint azt higgyék, hogy a Linux=Ubuntu. Erre rendszeresen felhívom fórumokon is a figyelmet, és óriási frusztrációt okozok vele valami miatt, pedig nem ez a szándékom, hanem egyszerűen ez az igazság. A Canonical csak egy cég, az Ubuntu meg csak egy disztró a sok között, attól, hogy az a legismertebb, legelterjedtebb, az nem egyenlő azzal, hogy az „A” Linux, meg csak azt lehet használni, és mindent csak arra lehet építeni.