( Toma_ | 2021. 11. 11., cs – 11:13 )

Valami egészen elképesztő, egyéni ötletek, téves tapasztalatok alaján kapsz itt tanácsokat. :D

Újratelepítés, újrapartícionálás? LOL

Egyikre sincs szükség egy viszonylag értelmes mai disztró esetén. Esetleg egy nagyon elbaszott disztró esetében lehet gond ilyesmivel, de egy darab, (sőt kettő esetében sem egy asztali oprendszernél) HDD (SSD) esetében teljesen vicces a külön boot, vagy akármilyen partíció, rég le is szoktak róla a telepítők is. Nyilván lehet érvelni mellette, de az egészen bizonyíthatatlan, extrém érvelés az. Nyilván az újratelepítés szintén mókás egy normálisabb disztró esetében, a rendszer upgrade scriptek meg vannak csinálva erre vonatkozóan. Lelassulás egy tényleg elbaszott disztrónál képzelhető el, vagy egy valamilyen extrém módon a használó által elbaszott rendszernél. :D

Bármi problémát egy ilyen hardverváltás esetén csak a kernel hardvertámogatásának durva hiánya, illetve telepített/nem telepített "nonfree" illetve speciálisan utólag a rendszerbe kerülő kernelmodul okozhatnak. (Mondjuk én nem látok extrém fura hardverelemet az új géped esetében, elég réginek tűnik az is, bár nem sokat foglalkoztam vele.)

Az, hogy egy normálisabb disztró egy ilyen váltástól csak extrém durva esetben sérülhet, az a linux alapvető ismeretében egyértelmű. Itt nem változhat egy normális disztrónál a rendszer működése, az nem normális, ha ilyen változás megtörténhet (valami idióta linux ideológia ellenes script esetében esetleg). Nyilván ha nincs extrém eset, és visszarakod egy ilyen eset után az ssd-d a régi gépbe, mert bármi gond van a boottal, akkor abban működni fog ugyanúgy, mint előtte.

Ergó átrakod, és bootolsz. (Nagyon óvatos esetben, ha nincs eddig backup a home partícióról, akkor mented, én pl. sosem csináltam ilyet, bármilyen adatvesztst eddig csak hardverhiba okozhatott  linuxon.) Biztos voltak esetek egy-két hardvernél, hogy valami iszonyúan elbaszott modul miatt megsérült a fájlrendszer, de ez olyan ritkaság, hogy nekem még példám sincs rá.

Ha utána az esetleges "kisebb" problémákat jelentő hibaüzenetek alapján nem tudod megoldani a kisebb problémákat, akkor viszont tényleg egyszerűbb, ha "újratelepítesz", de az nem egy normálisabb linux disztró probléma. ;)

Win 10 ( Win 8 nekem kimaradt) óta már a Windowsnál is nagyon fura dolog esetében döglik meg egy hardverváltozástól a rendszer, bár ott azért elképzelhetőbb. USB-re telepített Windowst pár éve szórakozásból bebootoltam 3-4 fajta gépen, ott főleg a VGA változások miatti drivertelepítés okozott némi időveszteséget, meg a wifidriverek esetleg.