( azbest | 2021. 10. 28., cs – 14:05 )

Arra hivatkoznak, hogy nem kapni 1GB-os  1 dye fajtát ezzel kompatibilist. A több szinteset meg nem akarták. Árban is nagy lehet a difi. Ennél a chip változatnál visszatértek az emeletes megoldásra., de egy tokban. A ram a soc hátán van, mint az első generációnál.
Arra azért ügyeltek, hogy mással inkompatibilis lábkiosztású tokozást csináltassanak a soc-hoz. Egy málna logó van a soc aljának lábaiból kirajzolva. A stackelés tetejének lábkiosztása határozza meg gondolm, hogy milyen memóriával kombinálható. Azért persze érdemes lehet megkeresni az fcc doksit róla, hátha véletlenül belekerült eltitkolt modellváltozat, ahogy anno a pi4 8GB-osat is tagadták. Szerk: ó, találtak kiskaput, hogy csak a wifit tartalmazó nyákdarabot külön egedélyeztethessék, nincsenek fenn fcc-n a teljes pcb-k https://fccid.io/2ABCB

Valószínűleg az olcsó konkurencia elleni lépés. Péládul Radxa Zero 15 dolcsiért többet tud, drágábban még több ramos is van. 
https://linuxgizmos.com/tiny-radxa-zero-sbc-runs-armbian-on-amlogic-s90…

Anno a sima zero is inkább az akkor feltörekvő olcsóbb alternatívák kinyírására születhetett a jelképes 5 dolcsis árával és azzal, hogy azóta is korlátozottan elérhető csak. (C.H.I.P., odroid-w)

A pi-nek jobb a szoftveres támogatása, kompatibilitása most már a mögötte lévő szervezet miatt. De nagyon kemény üzlet is ez, durván növekvő tőkeállománnyal operál az alapítvány már. Simán előhúzhat bármikor a fiókból egy összelegózott változatot, ha megjelenik más sikeresnek ígérkező alternatíva és alávághat az áruknak. Az nem számít, hogy alig kapni vagy félévente egyszer van készleten. Az emberek többsége akkor is a pi-t akarja. Az alapítványnak egy szavát sem szabad elhinni, ha a jövőről beszélnek, mindig tagadnak és hazudnak. Amit ma cáfolnak, az holnap lehet új termékként megjelenik, ezt már sokszor eljátszották. Simán lehet a kalapban még pár cucc, amit akkor rántanak elő, ha veszélyeztetettnek érzik a dominanciájukat.

Ettől függetlenül, hogy tudom mennyire nincs erkölcsük, vettem egy zero 2 w-t, 3d nyomtatóhoz jó lesz. A pi2 óta nem vettem az újabbakból, mert nem éreztem szükségét más céleszközök mellett (pi2 még elég alap házi szervez szolgáltatásra, nasom van, mibox és firetv stick mellett a médialejátszásra sem használok már pi-t, pláne mivel előfizetéses streaminghez nem igazán jók). A régi pi1-esek és a sima pi zerom meg közel használhatatlan bármire már a mai szoftverek teljesítményigénye mellett. A 256-os pi1 pedig a friss hivatalos alap os futtatásakor kifutott a memóriából.

 

Jeff videója röntgennel  https://www.youtube.com/watch?v=lKS2ElWQizA