( persicsb | 2021. 10. 28., cs – 09:40 )

Minek innoválni olyan designt, ami működik? Hardverben megjelent a Type-C töltés, a Type-C alapú dokkoló, normálisabb az ujjlenyomat-olvasó, illetve nekem például van fizikai takaró a kamerán.

A kamera persze Windows Hello képes, bár ez Linux alatt nem releváns. A beépített kártyaolvasó microSD lett az SD helyett. 

És végre lekerült a VGA output, és HDMI van csak helyette. 

 

Nem kell nagyon innoválni olyan designon, ami működik. A design nem egy l'art pour l'art dolog egy funkcionális, használatra szánt eszközben. Az Apple meg nem tudja, hogy éppen mit tegyen el, vagy tegyen hozzá, csak a design kedvéért, hogy az új generáció egy kicsit más legyen, és megkülönböztesse azt,a kinek új van, meg akinek régi. Elvették a MagSafe-t, most meg talán van megint? Volt TouchBar, már nincsen, cserébe van notch. Van még audio jack? Vagy már nincs? Van még USB A output? Vagy csak Type-C? Nem tudom követni, hogy mit változtatnak, csak azért, hogy az n+1-ik generáció eltérjen az n-ediktől. Mert funkcionalitásban nem lesz egyre jobb, hanem csak változik. A változás önmagában persze eladást tud generálni, de nem lesz használhatóbb az eszköz.

Például mit csináljon az, aki hozzászokott a TouchBarhoz? Vagy épp az a fejlesztő, aki beleölt egy csomó melót abba, hogy van TouchBar és támogatni kéne? Most tervezhet át megint mindent, just for the lulz?

 

Edit: amúgy nem értem, miért kéne egy munkaeszközért rajongani. Ez nem egy életérzés, amiért rajongani kéne. A Thinkpad tervezőmérnökei nem designercelebek mint Jony Ive. Azt se tudom, ki tervezte. Nem is érdeke. Nincsenek színes-szagos bemutatói ennek a terméknek. Ez egy munkaeszköz. Megveszem, dolgozok vele és kész. Nem veszek ThinkPad matricát az autómra, nem tolom mindenki képébe, hogy "hát én ThinkPadet használok, mert annál nincs jobb a világon". Ha valkai megkérdezi, hogy milyen laptopot vegyen, megmondom neki, hogy én 15+ éve Thinkpadet veszek, mert nekem az vált be a legjobban. Nem is értem, miért kéne egy munkaeszközért rajongani. Egy favágó rajong a Makita láncfűrészért a Stihl-lel szemben, mert az más életérzést ad? Dehogy. Az egy munkaeszköz, kiválasztja, hogy neki melyik felel meg, és dolgozik vele.