( asch | 2021. 10. 27., sze – 10:56 )

Szerintem így a huszonegyedik században teljesen naív elképzelés, hogy a gigacégeket a pénz irányítaná. Valójában a megfigyelés és befolyásolás és az azáltal elérhető hatalom a céljuk, és ebben a pénz csak egy eszköz.

Például Hollywood-on látszik, hogy sokszor nem a profit maximalizálás a céljuk. (Ők ugye nem megfigyelésben, hanem "csak" befolyásolásban utaznak.) Mostanában ezek a "woke" filmek mennek, aminek az a lényege, hogy minden filmben kell lenni valami buzis dolognak. De ennél is súlyosabb, hogy a nézők kedvenc karaktereit lecserélik teljesen más jellegűekre, illetve róluk is sorra kiderül, hogy valójában homoszexuálisok. És ha ez nem volna elég, mindez nem csak mellékszál, hanem a történet lényege sokszor. A nézők nem jutalmazzák ezt, egyértelmű, hogy a "woke"-ká váló sorozatokat elhagyják, és igazi nagy veszteségek érik emiatt Hollywoodot. Mégsem hagyják abba. Miért nem?

A Facebook és Google esetén az emberek kontrollja nem melléktermék, hanem az a fő termékük és a szolgáltatás a másodlagos. Attól még persze szolgáltatniuk is kell, és jó minőségben, hogy ne lépjenek le a célzott emberek. Ha nem lenne jó a szolgáltatás, akkor nem lenne megfigyelés sem. De a lényeg a megfigyelés és a kontroll, a többi másodlagos.