( Raynes | 2021. 10. 24., v – 18:44 )

Az ogg is mindenki által támogatható formátum. Pont ezért is találták ki, mert anno az mp3-at szabadalom védte, meg licencdíjat kellett fizetni utána, így kellett egy FOSS (de nem fos) alternatíva, ez lett a Vorbis. Az Apple részéről lustaság, hogy nem implementálja, lehet licencproblémája van, mert ha felhasználja a Vorbis kódját, az egész forráskódot elérhetővé kéne tennie a GPL alapján. Az mp3 meg kényelmes, valami 2 éve globálisan lejárt róla minden szabadalom, nincs utána licencdíj, referencia-de/encoderek forráskódja elérhető, így FOSS közkincs lett belőle.

Egyébként meg nem avult el az mp3. Főleg, hogy most már a szoftverek, disztrók bátran mellékelhetik a codeceket, jogi probléma nélkül. Ennek ellenére én helyette Vorbist használok, ha a forrásanyag 48kHz-es, akkor meg Opust, ha a fájlméret nem számít, akkor FLAC-ot. CPU szempontból jönni értelmetlen, mert már 20 éve vannak olyan erősek a procik, hogy mindegy nekik a hangkódek. Még a te Turionodnak is mindegy, hogy mp3, ogg, aac, opus, flac, alig pár százalék a különbség CPU terhelési szempontból dekódoláskor, ezen az élete senkinek nem fog múlni. Ha régi proci, bekódoláskor lehetnek nagyobb különbségek, de most őszintén, egy átlag felhasználó milyen gyakran tömörít befelé audióanyagot? Kb. szökőévente egyszer, most az, hogy egy album 1-2 perccel tovább tart, kb. a lőtéri kutyát se érdekli. Főleg, hogy mp3-nál is tudok neked olyan tömörítési beállításokat adni, ami kb. semmivel nem lesz gyorsabb, pl. lame -b320 -q0, ezen elég sokáig elrágódik a proci, még lassabb is lesz, mintha Vorbist használnál.

Az mp3 egyébként is túlélő lesz, nagyon sokáig velünk marad. Mert elterjedt, ismeri mindenki, minden támogatja, és mai napig elég jó, ahogy a jpg, zip, stb. sem kopott ki már évtizedek óta, hiába van helyettük heic, avif, 7z/lzma(2), zstd, stb., mindenki marad a jól bevált, ismert megoldásoknál. Az mp3 esetén még az is ott van, hogy a LAME fejlesztők megmentették az elavulástól, a korábbi bénább encoderek helyett írtak még jobban, még jobb pszichoakusztikai elemzővel, így jobban szól, mint a formátum kezdetén. Azt ne feledjük, hogy az mp3 csak a kikódolás mentén van szabványosítva, hogy befelé hogyan tömöríted, az a te dolgod, és egész addig szabványos egy mp3 fájl, míg a referenciadekóder lejátssza.