( hajbazer | 2021. 10. 24., v – 10:25 )

Nem lehet mit csinálni mikor az egyik oldalt van egy billió dollár feletti cég a másikon meg kb egy olyan aminek az éves költségvetése se biztos van egy milliárd és annak ugye töredéke megy a fejlesztésre. 

De igen, lehet.

  1. Ragaszkodsz azokhoz az értékekhez, funkciókhoz amivel a billió dollár feletti cég nem ruházta fel a browserét.
  2. Ragaszkodsz azokhoz az értékekhez, funkciókhoz, amit a billió dollár feletti cég önzőségból, mohóságból, érdekből kiherélt a böngészőjéből, de a haladóbb felhasználóknak szükségük lenne rá.

Csupán ezt a két dolgot kellett volna a Mozilla babzsákfejlesztőknek és babzsáktermékmenedzsreknek felfogni a Mozilla Foundation-nél. Bár lehet, hogy a józan eszük használatára is kevés volt a költségvetésük, számos alkalommal elmondták nekik, Redditen, Twitteren és a hivatalos fórumokon is, sajnos nem sikerült felfogniuk és folytatták a trendbuzi lejtmenetet.

Nem hiszem, hogy ez így volt.

De így volt, lásd WebExtensions, ami a Chrome létezése nélkül biztosan nem került volna be. Ami még szomorúbb, hogy mellette kiherélték azt, ami a Firefox egyik erőssége volt, a XUL-t.

Változott az FF folyamatosan próbálta követni és meg is határozni a trendeket.

Ébresztő! A Firefox már azóta nem határozza meg a trendeket, mióta a Chrome átvette a vezetést. Ellenben a Firefoxnak lehetett volna egy stabil felhasználói bázisa, akik nem hippiségből használják, vagy mert a rendszergazda csak azt rakott a gépre, hanem azért, mert nagyobb felhasználói szabadságot, konfigurálhatóságot, és sokkal több lehetőséget nyújt, mint a Chrome. Ezzel szemben a Firefox, a Quantum-idealizmussal, Rust-trendiséggel és telemetriával való szétgányolása után egyre kevesebbet nyújt a Chrome-hoz képest és még a megjelenéséből is majmolja azokat a trend és designer-diktatúra által erőltetett elemeket, amiket nem szeretünk, pl. színtelen-szagtalan ikonok, végtelen padding, animációbuzi felhasználói felület, menüsor-nélküliség (mert a menüsor ugye so much 2000s) és még sorolhatnám. Mindezt úgy, hogy általában nem lehet visszacsinálni, ha meg mégis, a konfigurációs beállítás (about:config) is csak átmenetileg létezik, pont úgy, mint a Chrome chrome://flags esetében. Szánalmas.

Persze, amivel lehetett volna előzni a Chrome-ot (pl. hardveres videodekódolás Linuxon), abba bele se kóstoltak. Ezt úgy hívják, hogy sikermajmolás. Amit ha egy versenyben lemaradott fél alkalmaz, biztos csőd a vége. Pláne, ha közben a saját értékeidet nem veszed figyelembe és eldobálod magadtól. A Firefoxnak a menőség, trendiség látszata fontosabb volt, mint egy stabil felhasználó bázis, ráadásul olyan haladó felhasználók bázisa, akik még terjeszteni is tudták volna, pl. azzal, hogy a saját munkahelyükön feltelepítik az összes gépre (rendszergazdák), nem csak a szokásos minden mindegy, Media Makrtból szalajtott Lenovo Yogán élvezkedő tapicskoló reklámarcok és átlagemberek.