( VincentV | 2021. 10. 23., szo – 00:14 )

Szerkesztve: 2021. 10. 23., szo – 00:30

Majdnem mindent megválaszoltak, pár dolog amit nem láttam:

DRS-re nincs szükség.

Azért nem olyan rossz az, ha tudja a licenced, akkor kapcsold be, legalább partially automated módban.

1 - (Erre jött néhány hibás válasz, de vélhetően félreértés miatt). Nem, a vm-ek nem fognak leállni ebben az esetben, nyugodtan berakhatod a H1-et a clusterbe, illetve bekapcsolhatod a HA-t(*), ettől nem kell félni, az alap működés része, máshogy nem is tudna vm egy clusterbe kerülni (hacsak nem kikapcsolva, de az meg nem lenne valami piacképes). A fordítottja nem megy, azaz clusterből nem tudsz már kivenni hostot futó vm-ekkel, ehhez maintenance mode kell az adott hoston, amihez meg álló vm-ek, vagy üres host. Ha ilyenkor vmotion-el leüríted, akkor persze menni fog a maintenance mode és a host kimozgatása clusteren kívülre.

2 - Menni fog két node-al is (diskek száma ugyan nem jó, de ezt is megválaszolták már), viszont két node esetén kell egy quorum appliance. Ez egy butított esxi, ami vm-ek futtatására nem képes, ezért lincencet sem fogyaszt, viszont ő egy 3. host lesz látszólag, aminek egyedül vsan quorum funkciója van csak. A helye lehet egy 3. fizikai gép (ez nyilván pazarlás), vagy futhat vm-ként egy másik esxi-n, de semmiképpen sem a kettő clustertag valamelyikén(!). Menni fog e nélkül is teljes funkcionalítással és performanciával - mivel a quorum csak probléma esetén játszana szerepet - de a hiánya miatt folyamatosan warningban lesz a vsan.

3 - ehhez csak egy lényegtelen kiegészítés: vmotion ez esetben nem játszik, ehhez csak HA funkció kell. A vmotion futó vm-et tud átmozgatni másik hostra, HA eseménynél ez a dolog értelmezhetetlen.

(*)Ja, és ezt is leírták már, de nem elégszer: két hostból ne akarj HA clustert csinálni. Illetve osztom a laborozás/tanulás tanácsot is, a fenti két válaszommal, meg az összes többi felette levővel csak annyira fogsz jutni, hogy további ezer kérdésed lesz, amint elkezdenéd megvalósítani a dolgot. A vSphere látszólag egyszerű (igazából talán az is...), de az ördög itt is a részletekben rejlik.