( bognarattila | 2021. 10. 22., p – 18:24 )

Szerkesztve: 2021. 10. 22., p – 18:24

Nem akarlak elkeseríteni, de ebből így nem sok jó fog kikerekedni. Az egy dolog, ha megérted a HA/VMotion/Fault Tolerance közötti különbségeket, ezeket be is kell tudni normálisan állítani/méretezni. A hálózati beállításokon tipikusan sok múlik.

Azaz vagy fektess bele néhány hetet: tanfolyam, net, mellé csinálj magadnak kis labort és gyakorolj/tesztelj, vagy keress meg valakit, aki ezzel foglalkozik és látott már ilyet (abból is sokat lehet tanulni). Közös tároló technológiákat sem árt valamilyen szinten elsajátítani, kipróbálni, mielőbb belevágnál, rendelés előtt pláne.

Egyébként két ESXi-vel is lehet boldogulni, fő hátránya, hogy arányaiban több a tartalék erőforrásod, de ennek méretezése helyzet függő.

HA: ha egyik ESXi lefagy, akkor VM-ek újraindulnak másik ESXi-n ~1 perc múlva (tervezetlen leállás). Közös tárolónak köszönhetően nincs adatvesztés (az már másik kérdés, hogy konzisztens-e).

VMotion: futás közben át lehet migrálni a VM futását másik ESXi-re (tervezett leállás, terhelés elosztás). Ezt is lehet közös tároló nélkül, de akkor értelemszerűen nemcsak a RAM, hanem az adatok is migrálódnak az ESXi-k között (sokkal lassabb). Alapvetően azért közös tárolóval szokás használni.

Fault Tolerance: VM egyik ESXi-n fut, az ESXi-k replikálják az állapotát, ha ESXi meghal, akkor a másikon újraindulás nélkül rögtön fut tovább, ahol kiesett a másik. (tervezetlen ESXi leállás ellen véd, de OS újraindításával/fagyásával számolni kell). Lehet közös tároló nélkül is, de hamar előjönnek olyan szempontok, hogy mégsem ártana közös tároló (például vCenter).

Ezenkívül nem árt átgondolni a mentéseket stb (első körben üzleti elvárások tisztázása), mert ez is sok mindent befolyásolhat, ha venni kell valamit, már pedig jó eséllyel kell venni valamit.