( VaZso | 2021. 10. 22., p – 13:54 )

Nézd... a Covid kapcsán senki sem tudja, "mi lett volna, ha" és nem is fogja megtudni.
...viszont elég nagy pánik volt és eléggé tele voltak a kórházak ahhoz, hogy komolyan vegyék az emberek.

...de... nem tudom, hogyan képzelted megtartani EU-n belül valamit, ami alapvetően nem EU-ból jön.
Elektronikában nagyon sok minden jön pl. USA-ból, és ott is voltak leállások bőven, meg egy olyan egészségügyi rendszer, amiből nagyon sokan kiesnek (biztosítás híján).
...szóval még csak nem is feltétlenül az ipar távolkeletre költöztetése okozott problémát, ill. nem csak az.

Továbbá egy dolog a gyárak leállása, és egy másik dolog a cégek raktározása, ami rásegít arra, hogy a kis(ebb) halak számára komolyabb lehet a hiány.

...és ne legyél annyira szűk látókörű, hogy leragadsz az autóknál, a számítógépeknél és a mobiloknál.
Az valóban nem tartható, hogy ezek az eszközök folyamatosan cserélődnek szoftveres avultatás miatt akkor is, ha szükségtelen lenne, és akár 5-10 évig is szolgálhatnának egyébként, vagy akár sokkal tovább pl. autó esetén.

Ne haragudj, én örülök, ha téged nem érint ez a probléma, de vannak, akik egyedi igényre fejlesztenek rendszereket, hosszú távra, nem szoftveres avultatásra tervezve, és köszönöm, de nem hiányzik az, hogy folyamatosan újra kelljen tervezni hozzá a NYÁK-ot, adott esetben újraírni a szoftvert más célhardverre, majd ezeket mind hosszú távon támogatni is.

Minden területnek más problémája van ezzel, de azért ne kívánjunk már állandósult chiphiányt, mert ez hosszú távon senkinek sem jó és őrültség ezt kívánni, nem belegondolva ennek következményeibe!