( hunluki | 2021. 10. 22., p – 13:06 )

Picit én is erre húzok, de pontosan értem hogy ez miért probléma.

Szerintem a jó megoldás a tartós termékek gyártása és a fejlesztés átütemezése kéne hogy legyen a kulcs. Legyenek a termékek drágábbak, de ne is csak apró inkrementális lépésekben fejlesszék őket, nem kell évente új modell, bőven elég lenne 3 évente kihozni. Ezzel persze megszívják azok akik épp a 2 üres évben váltanának mert nem latest and greatest-et kapnak hanem "csak" aktuális technikát. Az ár így indokolt lenne és az átlag ember is elgondolkodna rajta hogy valóban szüksége van-e rá.

Meg ugyanitt jobban meg kell becsülni a meglévő dolgainkat. Itt most nem arról beszélek hogy p4-essel kell fűteni télen és közben vért izzadni amíg betölt bármi is, hanem ha valaminek nem érzed a korlátait akkor hiába régi, felesleges cserélni. Nálam pl itt az asztali PC, 4. gen i5, most hogy elköltöztem ablakfalváról egészen biztos vagyok benne hogy jó pár évig még bőven elegendő lesz, mint ahogy mari néninek is fb-ra tök elég akár egy pár éves celeron/pentium/i3 proci is.

Ez elképzelés szinten és környezetvédelmi szempontból tök jól hangzik, gyakorlatilag a piac pont ennek az ellentétére van beállva, mindig legyen új és a user lehetőleg dobja el minél hamarabb és vegye meg a 4-5%-al gyorsabbat miután az előző kvázi széthullott a kezébe.

De ugyanez igaz bármely fogyasztási cikkre, pl autóból is "csak azért mert megtehetem" nem kéne cserélni a full jól működő verdát. Igen, van rá pénzed, elérted, szabad vagy, de ha sokan így gondolkodnak akkor olyan bolygón leszel sikeres pénzes és szabad ahol nem kapsz majd levegőt. És erre erősít rá a gyártás is, felfújt downsized motorok kb maguktól kukába sétálnak, míg egy öregebb "ebben még van anyag" konstrukció a világból kimegy. Igen, koszosabb, de szummában összevetve egy új autó legyártási költségéhez (nyersanyag, szállítás, energiafelhasználás) képest még mindig elenyésző.