( kubi | 2021. 10. 20., sze – 17:09 )

Igy van. Kell a Multus, de azzal se lesz nativ elmeny.

A K8s halozati alrendszere arra lett kitallava, hogy a kis kontenerek majd jol elbeszelgetnek egymassal. IPv4-en (esetleg IPv6-on) 1 cimmel. Meg a transzport retegbeni titkositas majd jol megvedi oket mindentol is.

Hamar rajottek szerencsere, hogy ez azert keves lesz. Sok profi vendor es felhasznalo ceg is raugrott, hogy besegit az IP alrendszerbe. Ahogy latom, meg beta es a kulvilag fele a kapcsolattartas se az igazi meg.

Az is szep elgondolas, hogy majd a futtatokornyezet gondoskodik pl a halozati meghajtok csatolasarol. Szep dolog is az, amig nem valami egzotikus megoldast hasznal a delikvens, nem kell dinamikus eroforrasfoglalas, QoS es hasonlo dolgok. Persze, ha annyi, hogy "itt az NFS share, hasznaljatok egeszseggel", akkor siman jo igy. Kulonben kezdhetunk nezelodni, hogy van-e a storage megoldashoz K8s driver, es mennyibe fog az nekunk kerulni.

Ha kis bonyolultsagu rendszerrol beszelunk es/vagy hazi vagy kis ceges hasznalatrol, akkor lehet patkolni. Amint kritikus a ceg eletere nezve, jobb profira bizni. De ez barmi workloadra / halozatra igaz.