( nexudes | 2021. 10. 20., sze – 09:24 )

Tapasztalatból írom, X86-ban nem létezik olyan, hogy nulla hang, és munkára is alkalmas, folyamatos használat mellett mind elfogy régen voltak az Y jelű Intel CPU-k amik passzív hűtésre voltak tervezve. Nos ez egy word egy excel ablak 4 chrome fül ennyit bírtak, de semmi állandó youtube a háttérben, egyébként Throttlingoltak. (notebookokról beszélek)
A napokban láttam egy DELL passive notebook  (1-2 éves XPS széria) ami szintén munkára alkalmatlan, word excel chrome edge egyszerre nyitva és állandó homokóra, egy word egy pár böngésző fül ennyit tud.
Mindig is nagyon érdekelt a procik lelki világa. Valójában az U jelú procik jelentős része 28mp-ig tudja leadni a maximális (nem turbo) teljesítményt, aztán visszavesz, akár az alapfrekvenciára. Az alapfrekvencia a legtöbb esetben pedig 50-60% a maximálisnak.
Passzív házas gép esetén nagyon fontos hogy az egész házra átvigye a hőt, de a 28mp-es korlátozásba még itt is belefuthatsz. Jelenleg már nem követem a passziv gépeket így típust nem tudok mondani. Laptopok esetében a passzív megoldás parasztvakítás, kívánja a piac ezért van, de anyukának otthon egy ablakra meg olyan vezérigazgatóknak aki egy excel táblánál többet nem nyit meg egyszerre, mindig bezárja amit nem használ.
Ha kell egy kis teljesítmény több notebookgyártónak van már olyan megoldása, hogy teljesen leállítja a hűtőt alap terhelésnél, be tudsz állítani ilyen profilt, de így meg leég a t@köd. TPM-re pedig itt a megoldás: https://technclub.com/guides/windows-11-compatible-intel-processors/