( enpassant | 2021. 10. 20., sze – 08:42 )

Nem, még a magas szintű követelmények sem feltétlen ugyanazok. Pl. MS környezetben nem igazán lehet megkövetelni az erős konzisztenciát, ott csak az eventual konzisztenciát (majd egyszer csak konzisztens lesz) lehet elvárni. Ha elvárod, akkor mérhetetlenül lassú lehet a rendszer.

Monolit megoldásnál gyakori, hogy egy oldalon megadsz minden adatot, majd egy gombnyomásra validálja az összeset, majd feldolgozza mindet.
MS rendszereknél, ha ugyanígy lenne megoldva, akkor mondjuk lehetne olyan, hogy 10-20 MS-t is érint a sok adat, így egymást hívogatnák, várnák az eredményeket és jóval lassabb lenne. Ehelyett inkább úgy oldják meg, hogy egy vagy pár adat megadása után már egyből megy az adott MS-hez, ott validálódik és dolgozódik fel egy pillanat alatt. A felhasználó mire a következő adatot adja meg már végzett is az előzővel. A végső gombnyomásnál már csak ellenőrizni kell, hogy minden adat megérkezett, feldolgozódott és nem volt közöttük ütközés.

Se a monolit, se az MS nem gyorsabb a másiknál. Vannak feladatok és azok megoldásai, amelyiknél az egyik lehet gyorsabb, és vannak olyanok, amelyiknél a másik.