( asch | 2021. 10. 19., k – 15:39 )

> Ha lassú/gyors egy oldal, az nem függ attól, hogy MS vagy Monolit. Lehet lassú monolitot és villámgyors MS-t is írni, ahogy fordítva is.

Nem csak attól függ, nyilván kicsit túloztam. De a remote metódushívás (vagy nevezzük aminek akarjuk, nem az a lényeg, hanem hogy interprocessz kommunikáció) mindenképpen időbe és CPU-ba fog kerülni. Ingyen biztosan nincsen ilyen.

Teljesen ugyanaz az implementáció monolitikusként megvalósítva az elosztott megvalósítás idejéig fog futni, mínusz a kommunikációra fordított idő. Tehát gyorsabban. Nyilván ez addig igaz, ameddig egyáltalán működőképes a monolitikus megvalósítás, tehát nem lesz szükséges valami okból elosztott rendszert építeni, mert nem tud minden egy vason futni.

> A mikroszervizek nem az osztályok és interfészek megfelelői és nem is a függvény/metódus hívás helyett vannak a http kérések.

Ha monolitként valósítod meg ugyanazt a funkcionalitást, akkor mégis mi volna az, ami mikroszervizekkel valami távoli metódushívás lesz? (Távoli metódushívás: pl valami RMI HTTP felett, de nyilván bármi más is lehet, a lényeg, hogy logikailag interprocessz metódushívás.) Én úgy csinálnám, hogy a funkcionális blokkok valamiféle interfészek szerint kommunikálnának 1 vagy több osztályban vagy interfészen volna megfogalmazva, hogy mit csinálnak egymással. Tehát távoli metódushívás helyett helyi metódushívás volna.