( render_elek | 2021. 10. 18., h – 16:14 )

Az említett rufus progival készítettem egy engedékeny telepítőt.
m380, 4GB (osztozik a vga), hdd, secure boot  nincs, TPM nincs.

Power gomb megnyomásától a jelszó bekéréséig 31s. Jelszó beírása után további 16s az asztalig (helyi fiók, második bejelentkezés, azaz már összeállt a profil).
Nem szeretném ezen a gépen napi szinten használni, de meg kellett néznem, hogy hogyan viszonyul a w11 a samba addc-hez és a helyi felhasználói fiókhoz.
Szambázni tud. Helyi fiók megpróbáltam _tartományi_tagság_alatt_ létrehozni és használni. Egy pontban változott w10-hez képest: már működik a start menü.
Viszont ugyanolyan lassú a bejelentkezés (sok perc) és ugyanazt az alert ablakot adja.
https://freeimage.host/i/5CNvrF
Tehát így továbbra sem használható.

A szokásos módon* elkészített helyi fiók viszont teljesen hasonlóan működik, mint w10-nél: csupán a jobb alsó sarokban egy kis értesítés, hogy nem tudja betölteni a profilt és a helyi példányt fogja használni. A változások továbbra sem mentődnek el (mint a guest fiók esetében), mert valamiért a dc-n keresi a profilt és oda is akar menteni (win7 -ig szépen külön tudta választani, hogy helyit a tartományitól). Ellenben viszonylag gyorsan betöltődik, és használni is lehet - nekem ez a lényeg.

A tartományi bejelentkezés esetében a szerveren nem láttam új változatát a profilnak, maradt V6. De azt szétbarmolja! Win10-es géppel bejelentkezve (win11 kijelentkezés után) eltűnik az óra, értesítések.. a tálca teljes jobb oldala :/ Tehát inhomogén gépparknál ez gondot fog jelenteni.
Ahogyan a w10-nél is szét van szedve a kijelentkezés a kikapcsolástól (alsó-felső menüpont a start menüben), itt a tálca bal és a jobb oldalán vannak, kicsit messzebb.
A rendszergazdai eszközök továbbra is szétszórva a vezérlőpult és a gépház között. Mire megtaláltam, hogy hol kell tartományba léptetni...
Úgy látszik Redmondban nem szeretik a programozók az üzemeltetőket.

A GP is érdekes: "Hírek és érdeklődési területek" tiltása működik, CTRL+ALT+DEL kikényszerítése működik, de pl.: Zárolási képernyő képmódosítása nem érvényesül, ami nálunk fontos lenne.

Összegzésképpen nem kell a TPM 1.2 ahogy azt fentebb írta valaki. Első körben egy játszós gépen próbálja ki mindenki, aki tervezi bevezetni a gépparkjában, hogy az általa elvárt dolgokban milyen változások történtek.

 

*tartományból kilép, helyi fiókot létrehoz, belépni az új fiókba, kilépni, gazdafiókba belépni, tartományba visszalépni