( VincentV | 2021. 10. 17., v – 17:17 )

Valami félreértesz szerintem, a mondandód első fele nagyon nem így van sajnos. A Zigbee nem attól open standard, hogy megy minden mindennel, hanem attól, hogy szabadon implementálható, nincs licence díj, nem kell semmilyen gittegyletbe belépni egy raklap pénzért (lásd Zwave).

De ez nem jelenti azt, hogy az eszközök kompatibilisek egymással. Sőt... minimális az átjárás, pár gyártó között van megállapodás (pl. IKEA-Xiaomi, Philips-IKEA), de 90%-ban nem fog működni egy eszköz a másik gyártó birdige-ével (HUB-jával) és ökoszisztémájával. De ezen átjárhatóság is kimerül pár alap eszközben (jellemzően izzókban), radiátorszelepet tuti nem vezérelsz másik gyártó hub-jával. A lock protokoll szinten támogatott, és ezzel élnek is a gyártók.

Az általad is említett Zigbee2Mqtt projekt pont ezért jött létre, de itt te építed magadnak a bridget (hubot), és azokat az eszközöket használhatod amiket a közösségnek sikerült már működésre bírni (ahogy írtad is).

Szóval ha valamilyen gyártótól származó hubot vesz a kérdező, akkor nehezen tud vele más gyártótól származó eszközöket használni, ha van kedve barkácsolni és egy z2m-et működtetni valamilyen szerveren, raspberryn, akármin, akkor igen, ki tud törni ebből.