( andrej_ | 2021. 10. 16., szo – 23:24 )

Ez nagyon szép, meg nyilván több mint qemu, de ettől még ha megnézem a CentOS 7-en (őskövület kernel...) akkor bezony egy qemu nevű process látszik per VM. Az más kérdés, hogy a háttérben mik történnek. 7-es proxmoxon nem néztem külön, de emlékeim szerint ott is hasonló, pedig az egy Debian Bullseye. Szal annak örülök, hogy a nagyok ideoda reszelgetik. Ettől még lehet jó, de nem érzem azt az átütő technológiai előnyt, amit máshoz képest tud. Ettől még simán működhet jól, meg lehetnek hozzá jó toolok.

Xen esetén eleve a Xen hypervisor bootol és a dom0 kernel fut emelt szinten. Minden mást a dom0, mint control domain, indít el, és igazából a Xen -en belül futnak, nem a dom0-nak alárendelve. Ez nem most lett ilyen, 10 éve is ez volt a helyzet.

Másrészt a klikkklikkgo mániás megoldások jellemzően Proxmox-ot vagy CentOS-t, esetleg Ubuntu-t támogatnak, és vége. Se CrosVM, se semmi nem merül fel, ráadásul a KVM jó tulajdonságait se mind engedi kiaknázni, hanem valamilyen bevésett default konfiggal indul a VM és kész, ennyi.