( bucko | 2021. 10. 16., szo – 14:29 )

Rossz válasz! ;)

Már a 80-as évektől igaz, hogy 2 db RC tagnál már olcsóbb a mikroprocesszoros (-kontrolleres) megoldás. A "tisztán analóg" megoldás, azaz valaminek a ki-bekapcsolása már digitális.

Ennek ellenére megkockáztatom, hogy az analóg technika sem készség szintű nálad.

A reflexiós optocsatóló még elmegy, bár célszerű lenne elolvasnod és értelmezned az adatlapot. A 6mm távolság (fehér papírral) talán nem optimális megoldása a feladatnak. Persze kísérletezni lehet.

A VIPER317LDTR - amely akár hálózati kapcsolóüzemű tápegység 800 V-os tranzisztorral - kissé overkillnek tűnik 2-3 led meghajtásához 16V-ról. :-D Helyette egyszerű analóg táp is lehet - dióda, kondenzátor, stabilizátor.

A FDC6330L csak egyenáramot tud kapcsolni és a vezérlését is galvanikusan le kell választani. Helyette használhatod pl. AQY282EHA kapcsolót - az erre való.

Az optocsatoló(k) és a kapcsoló meghajtása közé kell kb. 6x erősítés.

Ja, a led nem feszültséggel, hanem árammal működik. Igaz, ez látszólag csak más nézőpontot jelent, de az előtét kiszámításához sokkal jobb.

A feladatot sokkal egyszerűbb lenne megoldani pl. PIC12HV609 segítségével. Persze kiváltható egy tranzisztoros erősítővel is, de annak pontosan nulla a flexibilitása. A mikrokontrolleres megoldást meg tovább lehet fejleszteni több érzékelő, zavarszűrés, késleltetések, stb. irányba újabb alkatrész beépítése nélkül.