( hory | 2021. 10. 16., szo – 13:18 )

Amit elfelejtesz, hogy a jelen rendszerek (nevezzuk blockchain-nek plz, bitcoin csak 1 a nagyon-nagyon sokbol) mind elso generacios, elso otlet/implementacio jelleguek.

Ethereum pl. atall PoS-re, es hirtelen 0 fogyasztasa lesz. Csak a kezdeti szakaszaban kellett ez a banyaszat. Sot, ha utanaolvasol, meg az okat is megtalalod.

De leirom, mert erdekes :) Ez az egesz nagyjabol tervezett volt. Amikor egy uj blockchain-t bevezetnek, ugye nincsenek felhasznalok. Felhasznalokat ugy lehet szerezni, ha ajanlasz nekik penzt. Erre jo a mining.
A masik nagyon fontos dolog uj blockchain-eknel, hogy a penz minel tobbfele oszoljon. Ne legyen egy mareknyi ember, aki az osszes coin 50% -at birtokolja. Erre is jo a mining.
Aztan amikor mar sok felhasznalo van, es az eloszlas is jo, at lehet terni banyaszatrol proof-of-stake-re, es keszen is van egy ertekes, hasznalhato fizetoeszkoz.

Amit most latunk, az meg mindig a kezdeti fazis, azert zabalnak sokat. Es nagyon-nagyon, de nagyon ovatosan lepnek at PoS-re, mert barmi hiba (ismetlem, a legkisebb hiba is) teljes bukast eredmenyezhet.

Na, ezert.