( andrej_ | 2021. 10. 14., cs – 00:25 )

Ez egy igen nehéz kérdés, mármint az EUR. A szlovákok nagy bátran bevállalták, mert relatív kis ország, elég kevés lakossal (5,5 millió lakos, ausztria 8,5 millió, csehország 10,5 millió), és a német-osztrák kereskedelmi partnerek már euróznak. A korai bevezetés előnye volt, hogy jó akkor nagylevegő és leszamilesz bevezetjük, de nagyon hosszú távra tekintettek. Ezzel minden EUR zónás dolgot rögtön megkaptak, a szigorú költségvetési hiány tartást, és ezzel együtt a relatív kisebb várható inflációt és gazdasági növekedést. Az EKB kötvényes ügy megint érdekes, bár mivel EUR van, azt igen nehéz rángatni.

Ausztriában például áremelkedéshez vezetett az infláció: https://www.ksh.hu/statszemle_archive/2003/2003_10/2003_10_938.pdf

Ha saját valutád van, akkor egész máshogy tudsz lavírozni, lehet inflálni, meg szépen állampapírt kiadni. Nyilván nem összevissza, mert akkor is "büntet a piac". Másrészt ha saját valutád van és mondjuk itt egy bruttó 500k-s bér (kb. 600k munkáltatói költség) mondjuk EUR 1500-1800, addig ausztriában lehet, hogy ezt már nettónak is nehezen fogadják el a népek, sőt.... Ebben a formában, a forint inflációja és a gyakorlatban az árfolyam romlásával jóval kisebb EUR ráfordítással lehet bért emelni, vagy konkrétan nyereséget elérni az árfolyamon.

Egy szó mint száz, egy jóval erősebb hazai gazdaságra lenne szükség az EUR bevezetéshez.