( mako | 2021. 10. 12., k – 10:25 )

Egyetertek, hogy nem lehet mindent az oktatasra fogni, talan regebben, rendszervaltas utani idoszakban rosszabb volt a helyzet.

En a 90-es evek elejen erettsegiztem, altalanos iskolaban tanultam 6 evet nemetul, kozepsuliban 4-et angolul. az ott tanultakbol kb 0%-ot tudnek hasznalni.

Viszont a korabbi C64-es es utana a PC-s jatekok imadata miatt (regi jo point and click kalandjatekok) egyre tobbet tanultam meg angolul. Utana a beszerezheto szakirodalom (C, Java, ColdFusion, PHP, stb konyvek) is elsosorban angol nyelvu volt, tehat ezeket is meg kellett ertenem.

Most 6 eve elek kint UK-ban csaladdal. Ugy jottem ki, hogy szinte mindent megertettem (most mar a skot akcentus nagy reszet is :D) de egy szot sem beszeltem (konyveknek ugye nem kell valaszolni). Iszonyat nehezen indult, de most mar tokeletesen elboldogulok munkaban, hetkozbeni vagy hivatalos dolgokkal. Viszont meg igy is nagyon messze van az angol nyelvtudasom a jotol (szerintem), nemetul szinte semmi.

A felesegem tizen valahany evig tanult angolul (angolra atkepzett orosz tanar, stb) es nala meg rosszabb volt a helyzet, neki nincs se jatek, se informatikai erdeklodese :) Neki a nyelvtan jol megy teszteken, de ezek leginkabb a megmaradt bemagolt dolgok, beszelni semmit sem tudott. Nem reg kezdett el itt egy angol tanfolyamot amit termeszetesen brit tanarok tartanak (nyelvtan, beszelgetesek, formalis dolgok, levelek, stb, teheat nem szokincs bovites elsosorban, hanem funkcionalis dolgok). Viszont most az itteni orakon minden alkalommal "aha" erzese van, hogy amit bemagolt mi miert van ugy ahogy. Teljesen mas ahogy tanitanak, magyaraznak. Naprol napra erezhetoen fejlodik.

OFF
A fiam 10 eves, ugy kezdte itt az iskolat, hogy egyetlen szot nem beszelt angolul. Mostanra a tanarai sem hiszik el, hogy nem az angol az anyanyelve. A helyesirasban, olvasasban peldaul atlag folotti.
/OFF