( Raynes | 2021. 10. 11., h – 18:04 )

Az az utolsó opció, csak el van viccelve.

Nálam mindig is 1 volt. Először ~12 évig tanultam németül, abból érettségiztem, középfokú C-m van belőle (bár voltak faktorai, amiben a felsőfokot is elértem anno, de nem az összes nyelvi skillben), de mivel nem kell sehová, mindenhol az angolt kérik helyette, így eléggé elfelejtettem, vagyis nem teljesen, hanem ahogy a szavazás írja, hiperpasszívba ment át, ami azt jelenti, hogy pl. filmeket, rádiót, videókat németül elég jól megértem, de én már szerintem magamtól nem sokat tudnék mondani, max ha rágyúrok, azaz az adjatok 3 hónapot effektus. Felváltotta az angol az évek folyamán.

De elég sok embernek a 0 a reális opció, mert hiába tanultak x, y nyelvet, a szar nyelvoktatás, meg a nem kellően gyakorlatias tanulás, gyakorlás hiányában nem beszélik, csak tudogatják, csak írásban, csak nyelvtani teszteket, csak nyelvvizsga szintjén. De ez inkább az oktatás hibája.

Engem ami meglep, hogy még infós emberkék között is van egy csomó, aki szakmai oldalon is sír, hogy jajj, neki semmit senki ne linkeljen angolul, szoftverből is csak szigorúan magyar verzió, mindent csak fordításban, mert világvége. Itt nem a beszélésen van a hangsúly, hanem hogy még ilyen 1-2 soros, félmondatok hibaüzeneteket sem hajlandóak elolvasni, meg egy menüt angolul megtalálni, amihez kb. egy alapfokú B is sok lenne, inkább csak élelmességen és hajlandóságon múlik. Na, ez a szint már gáz, és nem lehet az oktatásra se fogni, meg hogy jajj, oroszos volt valaki.