( Raynes | 2021. 10. 03., v – 23:58 )

Nem értek egyet. A Linux desktopra is teljesen jó, itt a HUP-on is számos user használja, közöttük én is, évek, sőt, egyesek évtized(ek) óta. És nem azért, mert igénytelenek vagyunk, hanem rugalmasak, el tudtuk engedni az MS világát, át tudtunk állni nyílt formátumokra, szabványokra, alternatívákra. Ennyi.

Windows az tényleg a felhasználók nagyon kevés százalékának kell, hardcore/AAA gaming, magasabb szintű céges MS Office vitézkedés (mondjuk komoly Excel táblák, nagyon komoly makrókkal), Adobe szoftvercsomag, AutoCAD, stb.. Ez a felhasználóknak csak elenyésző százaléka, a legtöbb felhasználónak az OS már csak egy bootloader a böngésző elé, és ilyen formán a Linux is teljesen megfelelő. Főleg, mióta minden webes Electron App, Visual Studio Code, Skype, Teams, stb..

A Linux csak azoknak a usereknek okoz frusztrációt, akik túlzottan függőek a Win10-től, és kipróbálták ugyan a Linuxot, de azt is Windows módjára próbálták használni (windows-szerű DE, Windows -éma, felesleges vírusirtózás és tűzfalazás, külső forrásból szoftverek felgányolása, mindenre NTFS és Wine használata, olyan dolgokra is, amikre van natív linuxos alternatíva). Egyszerűen ők a saját pszichológiájuknak a foglyai, ezt kell érteni, igazából semmi nem gátolná őket az átállásban, csak a maguk elé állított pszichológiai korlát, hogy mindentől a Windows szoftverek futtatását és a windowsos működést várják el, mást nem hajlandóak megszokni. A megszokás pedig fontos, mert a Linux más. Nem rosszabb, csak simán teljesen más, más a működési logika, működési filozófia, másmilyen szoftverek kellenek rá. Más lesz az ember workflow-ja rajta, de meg lehet szokni, sőt, ha megszokod, látni fogod, hogy jobb a kommersz OS-eknél.

Nekem is az a tapasztalatom, hogy kiváltképp az öregek jól megvannak Linuxszal. Megint csak nem azért, mert igénytelenek, hülyék, bénák lennének, de mivel a Windows működését se ismerik, ezért Linuxon sem erőltetik a windowsos dolgokat, windowsos berögződéseket, és emiatt nem frusztrálódnak, hanem hamarabb megszokják a tisztán natív linuxos workflow-t, általában egy böngésző, Skype, VLC, LibreOffice, egyéb alap dolgokkal simán elvannak az idők végezetéig, mert Windowson meg Macen is csak ilyesmit használnának, meg ugyanarra a pár ikonra kattintanának akkor is a dekstopon, gyorsindításon, dokkon. Egy öregnek a Windows, Mac, Linux egyformán mind idegen, mind techsznobság, egyiket sem szokták meg, nem értenek hozzá, ezért bármelyikkel elvannak az általános felhasználásuk mentén. Kiváltképp nem Steam gamingeznek, nem Adobe Premiereznek, nem AutoCAD-eznek, nem virtuózkodnak céges sharepointos meg Excel-VBA-makrós és .NET hülyeségekkel, nem hekkelnek fel mindenféle warezt progit okosba, stb..