( timar | 2021. 09. 28., k – 21:34 )

Elég érdekes visszaolvasni a 11 évvel ezelőtti bejelentést. Hogy hitt mindenki a fényes jövőben! Nagyon nagy erőfeszítéseket tesznek egy páran jelenleg is a TDF-en belül, hogy értelmes mederben tartsák a LibreOffice projektet. Pár dolog, amire 11 éve nem gondoltunk:

1. Meritokrácia: lassan el kell felejteni, gyűrűzik be az a nézet, hogy a "merit" az "white male privilege" és ezért rossz. Még ilyen direkten nem lett kimondva, de félek, hogy ez lesz a vége.

2. A TDF egy alapítvány/egyesület hibrid. A tagok demokratikusan választják a kuratóriumot és a tagvizsgáló bizottságot. Kialakult egy olyan fura helyzet, hogy sokan tagok lettek olyan érdemek alapján, hogy pl. segítettek egy regionális konferencia LibreOffice asztalánál, és aztán ezek a tagok többségbe kerülve megszavaztak egy olyan kuratóriumot, amelybe "érdekes" emberek is bekerültek, akik "érdekes" ötleteikkel sokkolják/blokkolják az évtizedek óta a projekten dolgozó fejlesztőket. Például (leegyszerűsítve): minden cég rossz, legyen minden ingyen. Ez igen rosszul esik azoknak a cégeknek, akik a LibreOffice technológiából próbálnak megélni, és végső soron a fejlesztők 2/3-át adják.

3. Egyes fizetett TDF alkalmazottak szeretnék bebetonozni kényelmes és jól fizető állásukat, és ezért önálló politizálásba fogtak, nem semlegesek.