( trey | 2021. 09. 28., k – 15:20 )

A helyreállítási alapból a hitelrésszel az a baj, az Európai Unió hitelt vesz fel a globális pénzpiacon, mert az Uniónak nincsen saját forrása, csak az, amit a tagállamok befizetnek. Az EU csúcskategóriás adósbesorolást élvez, a közösség tagjai jobban járnak a közös, mint az egyenkénti hitelfelvétellel. Ez így szuper lenne, de nem kizárt az a forgatókönyv, hogy a közös hitelfelvétel révén Magyarország majd egy ponton esetleg a görög vagy az olasz adósságért is kénytelen lesz helytállni.

Vagyis, a közös hitelfelvételnek nem csak előnye lehet, hanem kockázata is. Ha Magyarország képes a piacról önmaga kb. olyan (vagy jobb) kondíciók mellett hitelt felvenni, mint amilyen kondíciókkal az EU-tól kapna, akkor érdemes lehet külön utat járni.

Itt jön képbe a hitelminősítők osztályzata:

Magyarország soha nem lépett még ennél kedvezőbb feltételekkel a nemzetközi kötvénypiacra

Így áll össze a kép. 

Szerk::

Megjegyezte (a Miniszterelnökség uniós forrásokért felelős államtitkára), hogy a két héttel ezelőtti nagy összegű devizakötvény-kibocsátás „nagyon sikeres termék”, mert az uniós intézményekkel való viták ellenére a befektetők bizalma erős a magyar adósság finanszírozása irányába és még a mostani kibocsátásokkal együtt is reális, hogy év végére csökkenjen a GDP-arányos adósságráta a tavaly év végihez képest.