( mrphoenix | 2021. 09. 28., k – 00:39 )

Szép emlékek. Gondolom a Commodore Világ (COV) című újságra gondolsz. Vagy inkább erre? http://pcvilag.muskatli.hu/irodalom/ceu/ceuk.html Az én időmben sajnos inkább már az újabb kiadású 576 KByte újságok voltak, amelyek nem mindig tartoztak a kedvenceim közé. Utólag visszatekintve - http://pcvilag.muskatli.hu/irodalom/CoV/ujcov.html - a COV-ok sokkal szimpatikusabbak lettek volna. A gyerekkori Commodore 64-emhez vásárláskor a szakkönyvek mellett az előző tulaj egy szép gyűjtemény Spektrum Világ újságot adott, amiket nagyon szívesen lapozgattam - akár többször is - végig. Emiatt a Spektrum gépeket is nagyon kedveltem, de sajnos élőben azzal sem sikerült összefutni még. A megalkotója - Sir Clive Sinclair - sajnos nemrég hunyt el, aki remek koponya volt. Nyugodjon békében.

A két mostani Commodore 64-emnek megvan a doboza hungarocellekkel együtt - igyekeztem kompletten megvásárolni őket. A két gép közti különbség külsőleg a billentyűzetre nyomott feliratokban rejlett, aminél a gyári doboz fotóján szereplőre mindig nagyon vágytam, különlegesnek tartottam, hogy a szimbólumok karaktereit a billentyűk oldalára és nem a tetejére nyomták és gyerekként furcsa érzés volt, hogy a dobozból kibontva az akkori - második kiadású - gépen nem így szerepeltek, ezért mindig szerettem volna egy olyat, de mindkettőt nagyon szeretem. Itt jól láthatóak a különbségek: https://ilesj.files.wordpress.com/2010/07/c64c-keyboard-styles.jpg

Manapság erősen ajánlott a gép gyári tápegysége helyett újat beszerezni, mivel a régi az életkora miatt már nem garantálhatja a kifogástalan működést és a gépet is tönkreteheti: https://www.c64psu.com. Ezek a termékek nagyon megbízhatóak, és jó minőségűek.