( dyra | 2021. 09. 26., v – 12:09 )

"Szintén minap. Egri kereskedő arról beszélt, hogy amióta ezek vannak vásárolják fel a szőlősöket és új terepjárókkal járkálnak. Túl sok a  turista. 
Takarodjanak el! Eközben abból él amit utál."

Ez régen úgy volt, hogy kb minden második egri polgárnak volt szőlője. Pár sor. Művelgette és minden évben volt egy kis plusz bevétele. Nem sok de nem is volt rossz. Volt egy nagy borfeldogozó ami átvette és el is adta. Jött a dicső kapitalizmus és a nagy feldolgozóból kiszedték a legjobb dolgokat, majd nagybirtokosok kezdtek kialakulni ahova jellemzően napszámosokat alkalmaztak. Sok embertől meg már hirtelen nem vették át a szőlőt vagy értelmezhetetlen időtávban fizettek. (érintett vagyok én így jártam több helyen is műveltem szőlőt)

Mi lett? Manapság már alig van a kisembereknek szőlője sok kicsi pincészet van, nagy mennyiségben nem is tudnak szállítani sehova. De a támogatásokból és a megszerzett kisebb piacokból elvannak jó néhányan nem is rosszul. De összességében sok családnak savanyú a szőlő. Mert kiszorultak. Természetesen nem tudnak örülni a sikerüknek mert ez iskolapéldája volt annak, hogy kell a többség számra kielégítő rendszert úgy megváltoztatni, hogy az egy szerény kisebbség érdekeit szolgálja.

"Túl sok a  turista. 
Takarodjanak el!"

Ugyanez. Egy nagyon szűk réteg él belőle jól, a többségnek nyűg és cumi, mutyis bejelentés, kényszer katás vállalkozás stb.. Régen sok vendégház működött kisebb vállalkozás. Szinte mind fel lettek vásárolva vagy ki lettek szorítva a piacról. Persze, hogy nem érdekli, hogy XY kormányközeli vállalkozó teljesen új szállodát épít lényegében támogatásból majd belőle jól él. Közben meg a helyi szolgáltatások árai brutált ugrottak mert hisz a turistákra vannak szabva. (ismerek olyan szállodát ahol a személyzeti öltözőben nem ment a fűtés spórolás végett)

Nem mindenkinek jó, hogy sok a turista ez a helyzet.