( Caro | 2021. 09. 26., v – 07:47 )

Látom a propaganda megteszi a hatását. Próbáljuk meg már egy kicsit felülről nézni a dolgokat. És akkor mi lenne, ha éppen ~50% lenne az SZJA? Merthogy annyi. Csak nem SZJA-nak hívják, hanem ezer más jogcímen szedik be, de a végeredmény ugyanaz: az állami újraelosztás 50% körüli.

Ebben persze benne vannak a járulékok is, az ÁFA is (elég nagy súllyal), mindenféle különadók, stb.

Nem az a magyar baja, hogy magasak az adók (mindig azok voltak), hanem hogy alig kapsz érte cserébe valamit. Lassan már a románoknál is többet keresnek a tanárok, olyan jó az egészségügyünk, hogy az EU végén kullogunk születéskor várható élettartamban, stb.

A megoldás pedig a föderális rendszer lenne, hasonló mint Svájcban, erős helyi autonómiával, pl. megyei szinten. Így ha valahol nem tetszik, akkor legalább el lehet húzni egy másikba. Illetve egy kisebb közösség vezetése sokkal könnyebben felelősségre vonható, mint egy nagyobb. Ez lenne az első lépés.

Országos szinten csak a tényleg országos projektek maradjanak, és én bele is írnám az alkotmányba (vagy alaptörvénybe, kinek hogy tetszik), hogy az újraelosztás legalább 40%-át a befizető településén kell elkölteni, legfeljebb 25%-ot a megyében, és legfeljebb 15% vihető el országos projektekre, legfeljebb 5% lehet az EU befizetés, és 1% pedig a nemzetközi szervezeteknek.